
Lżejsza wersja żurku, bez boczku czy kiełbasy, ale za to z dodatkiem oscypka. Wersja dla wegetarian. Osypek nadaje specyficznego aromatu wędzonki. U mnie w domu jadamy taki żurek od lat.
Składniki:
- zakwas żytni 1,5 litra (smak kwaśny – Drzewo)
- łyżeczka majeranku (smak gorzki – Ogień)
- ½ łyżeczki mielonej kozieradki (smak gorzki – Ogień)
- 100 ml śmietanki 18% (smak słodki – Ziemia)
- oliwa (smak słodki – Ziemia)
- 4 liście laurowe (smak ostry – Metal)
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego (smak ostry – Metal)
- łyżka chrzanu (smak ostry – Metal)
- 3-4 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
- mała cebula (smak ostry – Metal)
- pieprz (smak ostry – Metal)
- 200 g oscypka (smak słony – Woda)
- sól (smak słony – Woda)
- kostka warzywna (smak słony – Woda)
- 1,5 litra bulionu warzywnego (smak słony – Woda)
- sok z cytryny (smak kwaśny – Drzewo)
Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę, usmażyć na oliwie. Czosnek przecisnąć przez praskę. Oscypek zetrzeć na tarce, na grubych okach.
Do większego garnka wlać bulion warzywny, dodać zakwas żytni, dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, dodać kozieradkę, zesmażoną cebulkę, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, starty oscypek, sól do smaku. Gotować 15 minut. Dodać odrobinę soku z cytryny, roztarty w palcach majeranek. Część żurku odlać w pojemnik, dodać i śmietankę i zblendować. Wlać z powrotem do garnka z żurkiem. Doprowadzić do wrzenia, doprawić pieprzem i sola do smaku. W razie potrzeby dodać kostkę warzywną. Żurek można podawać z jajkiem na twardo, z ziemniakami lub chlebem.
