Obiady / Zupy

Żurek na oscypku

Żurek na oscypku

Lżejsza wersja żurku, bez boczku czy kiełbasy, ale za to z dodatkiem oscypka. Wersja dla wegetarian. Osypek nadaje specyficznego aromatu wędzonki. U mnie w domu jadamy taki żurek od lat.

Składniki:

  • zakwas żytni 1,5 litra (smak kwaśny – Drzewo)
  • łyżeczka majeranku (smak gorzki – Ogień)
  • ½ łyżeczki mielonej kozieradki (smak gorzki – Ogień)
  • 100 ml śmietanki 18% (smak słodki – Ziemia)
  • oliwa (smak słodki – Ziemia)
  • 4 liście laurowe (smak ostry – Metal)
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego (smak ostry – Metal)
  • łyżka chrzanu (smak ostry – Metal)
  • 3-4 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
  • mała cebula (smak ostry – Metal)
  • pieprz (smak ostry – Metal)
  • 200 g oscypka (smak słony – Woda)
  • sól (smak słony – Woda)
  • kostka warzywna (smak słony – Woda)
  • 1,5 litra bulionu warzywnego (smak słony – Woda)
  • sok z cytryny (smak kwaśny – Drzewo)

Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę, usmażyć na oliwie. Czosnek przecisnąć przez praskę. Oscypek zetrzeć na tarce, na grubych okach.

Do większego garnka wlać bulion warzywny, dodać zakwas żytni, dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, dodać kozieradkę, zesmażoną cebulkę, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, starty oscypek, sól do smaku. Gotować 15 minut. Dodać odrobinę soku z cytryny, roztarty w palcach majeranek. Część żurku odlać w pojemnik, dodać i śmietankę i zblendować. Wlać z powrotem do garnka z żurkiem. Doprowadzić do wrzenia, doprawić pieprzem i sola do smaku. W razie potrzeby dodać kostkę warzywną. Żurek można podawać z jajkiem na twardo, z ziemniakami lub chlebem.

Żurek na oscypku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *