
Sycąca zupa z dużą ilością zielonego groszku i koperku. Polecam!
Składniki:
- 450 g zielonego groszku – może być mrożony (smak słodki – Ziemia)
- puszka groszku zielonego z zalewą (smak słodki – Ziemia)
- szklankę groszku cukrowego (smak słodki – Ziemia)
- 6 średnich ziemniaków (smak słodki – Ziemia)
- 150 ml śmietanki 30% (smak słodki – Ziemia)
- oliwa (smak słodki – Ziemia)
- łyżka masła (smak słodki – Ziemia)
- mała cebula (smak ostry – Metal)
- 2 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
- ½ pieprzu ziołowego (smak ostry – Metal)
- plaster selera (smak ostry – Metal)
- 1,5 ml bulionu lub wody (smak słony – Woda)
- sól (smak słony – Woda)
- pęczek koperku (smak kwaśny – Drzewo)
- łyżeczka mielonej kozieradki (smak gorzki – Ogień)
Ziemniaki obrać i pokroić w większą kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Plaster selera obrać i zetrzeć na tarce na grubych okach. Pęczek kopru umyć i posiekać.
W dużym garnku rozgrzać oliwę, dodać masło, następnie wrzucić cebulę, smażyć 2-3 minuty, dodać ziemniaki, mrożony groszek , groszek cukrowy, czosnek, seler, smażyć przez 5 minut. Dolać bulion lub wodę. Doprawić solą i gotować na małym ogniu do momentu, w którym groszek stanie się miękki, około 20-25 minut. Następnie dodać posiekany koperek – ilość według uznania, dodać kozieradkę. Gotować kolejne 5 minut. W między czasie groszek z puszki przelać z zalewą do wysokiego naczynia, dodać śmietankę i wszystko zmiksować blenderem. Powstały krem wlać do gotującej się zupy, gotować przez chwilę, doprawić pieprzem ziołowym oraz solą do smaku.
Można podawać z grzankami lub z groszkiem ptysiowym.
