
Wiosenna zupa z młodych buraczków z botwiną.
Składniki:
- 2 pęczki botwinki (smak słodki – Ziemia)
- 2 średnie marchewki (smak słodki – Ziemia)
- oliwa (smak słodki – Ziemia)
- łyżeczka masła (smak słodki – Ziemia)
- ząbek czosnku (smak ostry – Metal)
- pieprz (smak ostry – Metal)
- sól (smak słony – Woda)
- 1 litr bulionu warzywnego (smak słony – Woda)
- świeży koperek (smak kwaśny – Drzewo)
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% (smak kwaśny – Drzewo)
- łyżeczka soku z cytryny (smak kwaśny – Drzewo)
- ½ łyżeczki mielonej kozieradki (smak gorzki – Ogień)
Marchew obrać i pokroić w talarki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Botwinę umyć, osuszyć i poszatkować. Koperek opłukać i drobno posiekać.
W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić marchew oraz botwinę, smażyć przez 3-5 minut, dodać czosnek i smażyć kolejną minutę. Zalać bulionem, doprawić solą do smaku. Gotować na małym ogniu bez przykrycia około 15 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną. Odlać trochę wywaru do szklanki dodać kwaśną śmietanę i wymieszać. Wlać do zupy i zagotować na umiarkowanym ogniu co chwilę mieszając, dodać kozieradkę, łyżeczkę masła, doprawić pieprzem i solą do smaku. Na końcu doprawić sokiem z cytryny i świeżym koperkiem.
Podawać z ziemniakami lub chlebem.