Zupa rybna z krewetkami
Zupy rybne w każdej restauracji smakują inaczej. Najlepszą zupę rybną jadłam na Mazurach, we włoskiej restauracji Bella, w Mikołajkach. Kwintesencja smaku. Za każdym razem jak jestem w okolicy Mikołajek to zaglądam do restauracji, na tą pyszną zupkę.
A tym czasem skusiłam się na swoją wersje zupy rybnej z krewetkami, z mlekiem kokosowym. Polecam!
Składniki:
- ½ kg filetu z karpia (smak słodki – Ziemia)
- 1 marchewka (smak słodki – Ziemia)
- 1 korzeń pietruszki (smak słodki – Ziemia)
- puszka mleka kokosowego (smak słodki – Ziemia)
- 1 łyżeczka cukru (smak słodki – Ziemia)
- ½ bulwy kopru włoskiego – fenkuł (smak ostry – Metal)
- kawałek bulwy selera (smak ostry – Metal)
- ½ pora (smak ostry – Metal)
- łyżeczka startego imbiru (smak ostry – Metal)
- 2-3 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
- ½ łyżeczki pasty – czerwonego curry Kanokwan (smak ostry – Metal)
- szczypta pieprzu białego (smak ostry – Metal)
- 1 liść laurowy (smak ostry – Metal)
- 3 ziarenka ziela angielskiego (smak ostry – Metal)
- 200 g krewetek (smak słony – Woda)
- sól do smaku (smak słony – Woda)
- 800 ml zimnej wody (smak słony – Woda)
- łyżka sosu rybnego (smak słony – Woda)
- sok z limonki (smak kwaśny – Drzewo)
- ½ pokrojonych pomidorów z puszki (smak kwaśny – Drzewo)
- otarta skórka z limonki (smak gorzki – Ogień)
- szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)
- 1 łyżeczka zmielonych liści limonki kaffir lub 3-4 sztuki całych liści (smak gorzki – Ogień)
Przygotować karpia i krewetki, opłukać zimną wodą i osuszyć.
W garnku wstawić zimną wodę, doprowadzić do wrzenia. Na wrzątek wrzucić płaty karpia, liść laurowy, ziele angielskie oraz sól do smaku. Gotować 15 minut.
Włoszczyznę obrać i opłukać.
Z powstałego wywaru rybnego wyjąć karpia, odłożyć do ostygnięcia. Do wywaru dodać włoszczyznę w następującej kolejności: marchew, pietruszka, seler, bulwa kopru włoskiego, por. Gotować 15 minut. Po tym czasie należy włoszczyznę wyjąć z wywaru.
Czosnek i imbir obierać i zetrzeć na tarce. Karpia podzielić na mniejsze kawałki, usunąć ości.
Do bulionu dodać czosnek, imbir, czerwoną pastę curry, krewetki, sos rybny. Gotować 2-3 minuty, następnie dodać sok z 1 limonki, pomidory z puszki, otartą skórkę z limonki, szczyptę kurkumy, liście limonki kaffir. Następnie dodać mleko kokosowe, łyżeczkę cukru -dla przełamania kwaśnego smaku, rozdrobnionego karpia, doprawić pierzem i solą, ewentualnie dodać sosu rybnego do smaku. Gotować około 5-8 minut i gotowe. Do zupy można dodać natkę pietruszki lub listki kolendry. Zupę można podawać z ryżem.
Liście limonki kaffir zmieliłam w młynku do kawy.