Kolacje / Obiady / Zupy

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni to jedna z moich ulubionych :). Jest sycąca, rozgrzewająca, aksamitna w smaku, jednym słowem przepyszna. Dla mnie najsmaczniejsza zupa jesieni :). Do tego łatwa w przygotowaniu, serdecznie polecam.

Składniki:

  • 1 – 2 marchewki (smak słodki – Ziemia)
  • 3-4 średnie ziemniaki (smak słodki – Ziemia)
  • puszka mleka kokosowego lub 100 ml śmietanki 30% (smak słodki – Ziemia)
  • 1 kg dyni prowansalskiej lub dowolnej odmiany (smak słodki – Ziemia)
  • łyżka masła klarowane lub zwykłego (smak słodki – Ziemia)
  • szczypta cynamonu (smak słodki – Ziemia)
  • 1 cebula (smak ostry – Metal)
  • 2 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
  • łyżeczka startego świeżego imbiru (smak ostry – Metal)
  • szczypta ostrej papryki (smak ostry – Metal)
  • szczypta czarnego pieprzu (smak ostry – Metal)
  • ½ łyżeczki garam masala (smak ostry – Metal)
  • około 400 ml zimnej wody (smak słony – Woda)
  • sól do smaku (smak słony – Woda)
  • ½ szklanki pomidorów z puszki (smak kwaśny – Drzewo)
  • sok z ½ limonki (smak kwaśny – Drzewo)
  • szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.

Marchewkę obrać i pokroić w talarki.

Dynię umyć, usunąć pestki i skórę i pokroić na mniejsze kawałki.

Cebulę pokroić w pióra, czosnek przecisnąć przez praskę.

W dużym garnku rozgrzać masło i podsmażyć cebulę, następnie dodać warzywa: marchew, ziemniaki, dynię i przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir. Wszystko wymieszać i dusić pod przykryciem około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dolać zimną wodę, doprawić solą do smaku. Gotować pod przykryciem 20 minut aż warzywa będą miękkie. Dodać pomidory, szczyptę kurkumy, mleko kokosowe lub śmietankę, cynamon, ostrą paprykę, gotować około 5 minut. Następnie zupę zmiksować blenderem na gładki krem, doprawić garam masala, pieprzem i solą do smaku, dodać sok z limonki, wymieszać i gotowe.

Krem z dyni dobrze smakuje z grzankami , z prażonymi pestkami dyni. Można dodać świeżą kolendrę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *