Sezon szparagowy w pełni. Skusiłam się na białe szparagi, chociaż zawsze faworyzowałam zielone. Zupa krem z białych szparagów smakuje wyśmienicie. Naprawdę polecam!
Zupa krem z białych szparagów
Składniki na 2 porcje:
- pęczek białych szparagów (smak słodki – Ziemia)
- 200 ml śmietanki kremówki 30% (smak słodki – Ziemia)
- 1 łyżka masła (smak słodki – Ziemia)
- 2 żółtka (smak słodki – Ziemia)
- płatki migdałów (smak słodki – Ziemia)
- 1 cebula (smak ostry – Metal)
- drobno zmielony pieprz biały (smak ostry – Metal)
- ⅓ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej (smak ostry – Metal)
- 1,5 szklanki bulionu (smak słony – Woda)
- sól do smaku (smak słony – Woda)
- ½ łyżeczki soku z cytryny (smak kwaśny – Drzewo)
- szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)
Szparagi opłukać i odłamać zdrewniałe końcówki, obrać pędy, następnie pokroić na 2 centymetrowe kawałki. Cebulę pokroić w kosteczkę.
W rondlu podgrzać masło, zeszklić cebulę, dodać szparagi, gałkę muszkatołową. Smażyć całość przez 2-3 minuty, następnie zalać bulionem, doprawić solą. Dusić pod przykryciem około 15 minut. Szparagi w rondlu zmiksować na gładki krem, następnie dodać sok z cytryny, szczyptę kurkumy oraz śmietankę z roztrzepanym ziółkiem. Wszystko zagotować i ponownie zmiksować blenderem, doprawić pieprzem i solą do smaku.
Podawać z uprażonymi płatkami migdałów.