Kolacje / Obiady / Zupy

Zupa kokosowa ze szpinakiem

 

Uwielbiam mleko kokosowe i wszelkie potrawy w których skład wchodzi kokos. Przedstawiam Wam przepis na pyszną, sycącą zupę kokosową ze szpinakiem.

Zupa kokosowa ze szpinakiem

Składniki:

  • łyżka masła klarowanego (smak słodki –Ziemia)
  • 2 łyżki oliwy (smak słodki – Ziemia)
  • 500 g ziemniaków (smak słodki – Ziemia)
  • garść świeżego szpinaku (smak słodki – Ziemia)
  • 400 ml mleka kokosowego z puszki (smak słodki – Ziemia)
  • 3 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
  • średnia cebula (smak ostry – Metal)
  • 1 łyżeczka curry (smak ostry – Metal)
  • 2 cm startego imbiru (smak ostry – Metal)
  • szczypta pieprzu białego (smak ostry – Metal)
  • sól do smaku (smak słony – Woda)
  • 500 ml bulionu warzywnego (smak słony – Woda)
  • 1 limonka (smak kwaśny – Drzewo)
  • szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)

Ziemniaki obrać i pokroić w większą kostkę, cebulę posiekać w kostkę,  imbir zetrzeć na tarce, czosnek przecisnąć przez praskę.

W woku lub większym garnku rozgrzać masło klarowane, dodać oliwę, wrzucić cebulę, smażyć aż się zeszkli (cebula po usmażeniu zmienia smak na słodki, smak słodki – Ziemia), następnie dodać ziemniaki, smażyć ciągle mieszając około 3 minuty, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir, curry, pieprz, smażyć przez 2 minuty, następnie wlać bulion, doprawić solą i gotować aż ziemniaki zmiękną. Następnie dodać wyciśnięty sok z limonki, szczyptę kurkumy, wlać mleko kokosowe. Gotować około 5 minut. Odlać połowę zupy do miski i zmiksować na gładki krem, następnie wlać z powrotem do garnka, dodać posiekany szpinak i gotować 2 minuty aż szpinak zwiędnie.

Można podawać z czosnkowymi grzankami.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *