Zupa cebulowa, zapiekana w piekarniku, niesamowicie smaczna, rozgrzewająca i sycąca, a co najważniejsze prosta w przygotowaniu. Polecam!

Składniki:
- 500 g cebuli (smak ostry – Metal)
- świeżo zmielony czarny pieprz (smak ostry – Metal)
- 700 ml bulionu warzywnego lub mięsnego (smak słony – Woda)
- sól (smak słony – Woda)
- 250 ml białego wytrawnego wina (smak kwaśny – Drzewo)
- szczypta suszonego tymianku (smak gorzki – Ogień)
- 2 łyżki masła (smak słodki – Ziemia)
- 2 łyżki oliwy (smak słodki – Ziemia)
Dodatkowo:
- 150 g startego sera żółtego (smak słodki – Ziemia)
- bagietka, pokrojona na kromki (smak kwaśny – Drzewo)
- świeży tymianek (smak gorzki – Ogień)
Cebulę obrać, pokroić w pióra. W garnku roztopić 1 łyżkę masła z oliwą dodać cebulę, smażyć na średnim ogniu przez 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie doprawić pieprzem i solą, zwiększyć ogień, wlać wino i wymieszać całość. Gotować przez 5 minut następnie dodać szczyptę tymianku, kolejną łyżkę masła, świeżo zmielony pieprz, wlać bulion i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. Zupę doprawić solą do smaku.
Piekarnik wstawić na 220 C.
Przygotować pokrojoną bagietkę, można ją wcześniej opiec w piekarniku lub na patelni na złoty kolor.
Przygotować żaroodporne miseczki, wypełnić je gorącą zupą i przykryć grzankami. Posypać tartym serem i świeżym tymiankiem. Zapiekać przez około 5 -7 minut aż ser się roztopi.