
Pyszna sałatka ziemniaczana z łososiem. Doskonała na imprezy, na lunch do pracy, jednym słowem, na każdą okazję.
Składniki:
- 5 ziemniaków średniej wielkości (smak słodki – Ziemia)
- 3 jajka (smak słodki – Ziemia)
- 2 łyżki majonezu (smak słodki – Ziemia)
- 1 łyżeczka musztardy (smak ostry – Metal)
- pieprz (smak ostry – Metal)
- 200 g wędzonego na zimno łososia (smak słony – Woda)
- sól (smak słony – Woda)
- 3 kiszone ogórki (smak kwaśny – Drzewo)
- 2-3 łyżeczki kaparów (smak kwaśny – Drzewo)
- koperek (smak kwaśny – Drzewo)
Jajka ugotować na twardo, następnie obrać ze skorupki pokroić w grubą kostkę. Ziemniaki ugotować w łupinie w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. Następnie obrać z łupiny, pokroić w grubą kostkę. Łososia widelcem podzielić na mniejsze kawałki. Ogórka pokroić w kosteczkę. Koperek posiekać.
Do miski wrzucić pokrojone ziemniaki i jajka. W szklance połączyć majonez z musztardą. Powstały sos doprawić pieprzem i solą, przełożyć do miski z ziemniakami. Delikatnie połączyć składniki. Dodać rozdrobnionego łososia, kapary, ogórki oaz koperek. Połączyć składniki. Podawać od razu. Sałatka doskonale smakuje z bagietką.
