Kolacje / Obiady / Sałatki

Zapiekanka z korzennych warzyw

Korzenne warzywa zapiekane w sosie śmietankowym z dodatkiem świeżych ziół. Aromatyczna, sycąca, niesamowicie smaczna zapiekanka. Polecam!

Zapiekanka z korzennych warzyw

Składniki:

Warzywa:

  • 1 długi średniej wielkości batat (smak słodki – Ziemia)
  • 1 duża pietruszka (smak słodki – Ziemia)
  • 1 duża marchewka (smak słodki – Ziemia)
  • 2 długie buraki (smak słodki – Ziemia)
  • 1 mały seler (smak ostry – Metal)

Sos śmietankowy:

  • 300 ml śmietanki 18% lub 30% (smak słodki – Ziemia)
  • 2-3 ząbki czosnku (smak ostry – Metal) 
  • 3 -4 łyżki startego parmezanu (smak ostry – Metal) 
  • ¼ łyżeczki pieprzu ziołowego (smak ostry – Metal) 
  • świeżo mielony pieprz czarny (smak ostry – Metal)
  • sól (smak słony – Woda)
  • 1 łyżka natki pietruszki (smak kwaśny – Drzewo)
  • 1 łyżeczka listków świeżego lub suszonego tymianek (smak gorzki – Ogień) 

Piekarnik wstawić na 200 C, funkcja termoobieg.

Wszystkie warzywa umyć, osuszyć i obrać ze skóry. Pokroić warzywa na cienkie plastry.

Śmietankę wlać do pojemnika, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, większość startego parmezanu – część zostawić do posypania po wierzchu, dodać pieprz ziołowy, sól do smaku, całość zblendować, następnie dodać natkę pietruszki oraz listki świeżego lub suszonego tymianku. Wszystko dokładnie wymieszać.

Przygotować naczynie żaroodporne, natłuścić je oliwą.

Przygotować miskę, każde pokrojone warzywo po kolei przełożyć do miski i wysmarować plasterki przygotowanym sosem śmietankowym. Najlepiej do tego użyć silikonowego  pędzla kuchennego. Następnie tak przygotowane warzywa przełożyć do żaroodpornego naczynia. Układać warzywa rzędami. Wylać na warzywa pozostały sos śmietankowy, posypać całość parmezanem, świeżo zmielonym pieprzem i solą. Posypać natką pietruszki i listkami tymianku.  Przykryć naczynie folią aluminiową, wstawić do piekarnika i piec około 30-35 minut, aż warzywa będą miękkie, następnie zdjąć folię aluminiową, zmniejszyć temperaturę na 180 C i zapiekać kolejne 5-10 minut, aż warzywa się przyrumienią. Podawać od razu. Doskonale smakuje z ryżem lub z kuskusem. Smacznego!

Ja zrobiłam dwa warianty tej zapiekanki, pierwszy wariant z czerwonymi burakami, drugi wariant ze zwykłymi ziemniakami. Oba smakowały wybornie.

Zapiekanka z korzennych warzyw

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *