
Pieczone ziemniaki z dodatkiem czerwonej kapusty podane z ulubionym sosem jogurtowym, przepyszne w smaku, łatwe w przygotowaniu. Danie doskonale smakuje samo w sobie lub jako dodatek do obiadu. Uczta dla podniebienia. Polecam!
Składniki:
- 4-5 średnich ziemniaków (smak słodki – Ziemia)
- 1 szklanka posiekanej czerwonej kapusty (smak słodki – Ziemia)
- 2-3 łyżki oliwy (smak słodki – Ziemia)
- ½ łyżeczki czerwonej słodkiej papryki (smak słodki – Ziemia)
- ¼ płaskiej łyżeczki pieprzu cayenne (smak ostry – Metal)
- świeżo mielony czarny pieprz (smak ostry – Metal)
- szczypiorek (smak ostry – Metal)
- sól (smak słony – Woda)
Wstawić piekarnik na 180 C, funkcja termoobieg. Blachę do pieszczenia wyłożyć pergaminem.
Przygotować sos jogurtowy, proponuje dip z kolendrą i pistacjami. Przepis znajdziecie TUTAJ.
Ziemniaki umyć i pokroić wzdłuż na ćwiartki. Kapustę obrać z zewnętrznych liści i drobno poszatkować, posypać solą i ugnieść chwilę rękami, tak, żeby puściła sok, następnie odstawić żeby zmiękła. Szczypiorek umyć i drobno posiekać.
W szklance wymieszać oliwę ze słodką papryką oraz pieprzem cayenne – ilość pieprzu według uznania. Do miski wrzucić pokrojone ziemniaki, wlać oliwę z przyprawami, posypać solą, dokładnie wymieszać. Ułożyć ziemniaki na blasze, wstawić do piekarnika i piec około 15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie i się zarumienią.
Upieczone ziemniaki pozostawić do lekkiego ostygnięcia, następnie przełożyć do naczynia, posypać posiekaną kapustą, szczypiorkiem, doprawić świeżo mielonym pierzem i solą do smaku, delikatnie wymieszać i podawać od razu z sosem jogurtowym lub innym ulubionym sosem. Smacznego!
