Brak klasyfikacji

Zakwas z buraków 

Zakwas buraczany ma naturę termiczną rozgrzewającą, oczyszcza i wzmacnia krew, dlatego warto go pić w okresie jesienno zimowym codziennie rano, najlepiej na czczo. Warto pamiętać o tym, żeby nie pić zimnego zakwasu prosto z lodówki, można go ocieplić poprzez dodanie przegotowanej ciepłej wody.

Składniki:

  • 1 kg buraków (smak słodki – Ziemia)
  • liść laurowy (smak ostry – Metal)
  • 3 ziarenka ziela angielskiego (smak ostry – Metal)
  • 5 ziaren pieprzu (smak ostry – Metal)
  • 5 ząbków czosnku (smak ostry – Metal)
  • pół łyżeczki ziaren kolendry utartych w moździerzu (smak ostry – Metal)
  • 2 litry zimnej przegotowanej wody (smak słony – Woda)
  • 1 łyżka soli na litr wody (smak słony – Woda)
  • 1 łyżka soku z ogórków kiszonych (smak kwaśny – Drzewo)

Buraki umyć, odciąć końcówki, pokroić w półplastry. Czosnek bez obierania pokroić w plasterki. Buraki umieścić w słoiku. Przekładać przyprawami i czosnkiem. W wodzie rozpuścić łyżkę soli,  następnie  zalać zimną wodą buraki, na koniec dodać łyżkę soku z ogórków kiszonych. Woda ma zakryć wszystkie składniki. 

Słoik nakryć ściereczką i obwiązać sznurkiem lub gumką recepturką. Odstawić w ciemne miejsce i przechowywać około 5-7 dni w temperaturze pokojowej. Na powierzchni będzie się tworzyć piana, którą należy zebrać czystą łyżką.

Po tym czasie przelać powstały zakwas do butelki lub innego naczynia. Można przechowywać  w lodówce 2-3 tygodnie. Doskonały do barszczu czerwonego.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *