zakwas z buraków
Zakwas buraczany ma naturę termiczną rozgrzewającą, oczyszcza i wzmacnia krew, dlatego warto go pić w okresie jesienno zimowym codziennie rano, najlepiej na czczo. Warto pamiętać o tym, żeby nie pić zimnego zakwasu prosto z lodówki, można go ocieplić poprzez dodanie przegotowanej ciepłej wody.
Składniki:
- 1 kg buraków (smak słodki – Ziemia)
- liść laurowy (smak ostry – Metal)
- 3 ziarenka ziela angielskiego (smak ostry – Metal)
- 5 ziaren pieprzu (smak ostry – Metal)
- 5 ząbków czosnku (smak ostry – Metal)
- pół łyżeczki ziaren kolendry utartych w moździerzu (smak ostry – Metal)
- 2 litry zimnej przegotowanej wody (smak słony – Woda)
- 1 łyżka soli na litr wody (smak słony – Woda)
- 1 łyżka soku z ogórków kiszonych (smak kwaśny – Drzewo)
Buraki umyć, odciąć końcówki, pokroić w półplastry. Czosnek bez obierania pokroić w plasterki. Buraki umieścić w słoiku. Przekładać przyprawami i czosnkiem. W wodzie rozpuścić łyżkę soli, następnie zalać zimną wodą buraki, na koniec dodać łyżkę soku z ogórków kiszonych. Woda ma zakryć wszystkie składniki.
Słoik nakryć ściereczką i obwiązać sznurkiem lub gumką recepturką. Odstawić w ciemne miejsce i przechowywać około 5-7 dni w temperaturze pokojowej. Na powierzchni będzie się tworzyć piana, którą należy zebrać czystą łyżką.
Po tym czasie przelać powstały zakwas do butelki lub innego naczynia. Można przechowywać w lodówce 2-3 tygodnie. Doskonały do barszczu czerwonego.
2 komentarze