Parmigiana, włoska zapiekanka z grillowanych bakłażanów
Parmigiana, włoska zapiekanka. Grillowany bakłażan w sosie pomidorowym, z dodatkiem sera, doprawiony świeżą aromatyczną bazylią, to kwintesencją smaku. Smaczna i prosta potrawa, którą można podać jako gorącą przystawkę.
Składniki:
- 3 bakłażany (smak słodki – Ziemia)
- oliwa (smak słodki – Ziemia)
- 250 g mozzarelli (smak słodki – Ziemia)
- 1 -2 łyżeczki cukru (smak słodki – Ziemia)
- 100 g parmezanu (smak ostry – Metal)
- 4 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
- pieprz (smak ostry – Metal)
- sól (smak słony – Woda)
- pęczek bazylii (smak kwaśny – Drzewo)
- 500 g pomidorów lub 1 puszka (400 g) pomidorów (smak kwaśny – Drzewo)
- szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)
Bazylię umyć i posiekać. Mozzarellę pokroić w plastry. Parmezan zetrzeć na tarce.
Jeśli używamy świeże pomidory, należy je sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w duże kawałki.
Bakłażany umyć i pokroić w 1 centymetrowe plastry, obsypać solą z każdej strony, pozostawić na około 15 minut – w ten sposób pozbywamy się goryczki.
W rondlu na niewielkim ogniu rozgrzać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli, chwilę smażyć. Dodać pomidory i część posiekanej bazylii, dodać szczyptę kurkumy, cukier, pieprz i sól do smaku. Gotować około 10 minut, aż sos zgęstnieje . Zdjąć z ognia i odstawić.
Wstawić piekarnik na 180 st. C , funkcja termoobieg.
Plastry bakłażana opłukać zimną wodą i wytrzeć papierowym ręcznikiem, posmarować oliwą i ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej. Grillować przez około 4 minuty, następnie przewrócić plastry na drugą stroną i grillować kolejne 4 minuty do momentu, aż bakłażan uzyska odpowiednią miękkość.
Przygotować naczynie żaroodporne, wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć w warstwach zapiekankę zaczynając od plastrów bakłażana, na które położyć plastry mozzarelli, na wierzch rozsmarować sos pomidorowy i posypać startym parmezanem. Kolejne warstwy przygotować w ten sam sposób. Całość wstawić do pieca i piec około 15 -20 minut, aż ser się rozpuści. Podawać od razu z dodatkiem świeżej bazylii. Doskonale smakuje z ryżem.