
Uwielbiam wszelkiego rodzaju kotleciki warzywne. Można je przygotować w zasadzie z większości warzyw. Mogą być pieczone w piekarniku lub smażone na patelni. Tym razem wersja kotlecików smażonych, w skład których wchodzą ziemniaki, kalafior i zielony groszek.
Składniki:
- 2 duże ziemniaki (smak słodki – Ziemia)
- ½ średniego kalafiora (smak słodki – Ziemia)
- 50 g zielonego groszku (smak słodki – Ziemia)
- garść świeżego szpinaku (smak słodki – Ziemia)
- olej (smak słodki – Ziemia)
- średnia cebula (smak ostry – Metal)
- świeża kolendra (smak ostry – Metal)
- 2 cm świeżego imbiru (smak ostry – Metal)
- 2 świeże chili (smak ostry – Metal)
- 3 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
- 1 łyżeczka nasion kolendry (smak ostry – Metal)
- 1 łyżeczka soli (smak słony – Woda)
- bułka tarta (smak kwaśny – Drzewo)
- szczypta suszonego mango lub sok z cytryny (smak kwaśny – Drzewo)
- szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)
Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w talarki. Kalafiora umyć i podzielić na różyczki. Szpinak umyć , pokroić w paski, usmażyć na oliwie aż zwiędnie. Kolendrę opłukać i posiekać. Imbir i czosnek obrać i drobno posiekać. Nasiona kolendry utrzeć w moździerzu. Papryczki chili oczyścić z nasion, jedną papryczkę pokroić w kosteczkę, drugą pokroić w cienkie paski do dekoracji.
Ziemniaki, kalafior i cebulę ugotować w osolonej wodzie. Gotować od momentu wrzenia około 8 – 10 minut na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Ugotowane warzywa odcedzić na durszlaku.
Do warzyw dodać usmażony szpinak i groszek, wymieszać i rozgnieść widelcem aż powstanie puree.
Przygotować przyprawy: do miseczki wrzucić posiekaną papryczkę chili, imbir, czosnek, utarte ziarna kolendry, listki kolendry, sól, szczypta suszonego mango lub dwie krople soku z cytryny oraz kurkumę. Składniki wymieszać i dokładnie połączyć z warzywnym puree.
Przygotować talerz z bułką tartą.
Warzywne puree formować w okrągłe, lekko spłaszczone kotleciki, obtoczyć dokładnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron, aż będą zarumienione.
Podawać w chlebku pita lub z innym pieczywem ewentualnie z ryżem, udekorować paseczkami chili, posiekaną dymką i listkami kolendry.
