Uszka z grzybami, tradycyjne wigilijne danie, a właściwie dodatek do barszczyku wigilijnego lub zupy grzybowej. Nie może ich zabraknąć na świątecznym stole.
Uszka z grzybami
Składniki:
Ciasto:
- szczypta soli (smak słony – Woda)
- 1 ½ szklanki mąki (smak kwaśny – Drzewo)
- około 150 ml gorącej wody (smak gorzki – Ogień)
- łyżeczka masła (smak słodki – Ziemia)
Farsz:
- olej lub oliwa (smak słodki – Ziemia)
- 40 dag grzybów suszonych (smak słodki – Ziemia)
- liść laurowy (smak ostry – Metal)
- 1 cebula (smak ostry – Metal)
- pieprz (smak ostry – Metal)
- sól (smak słony – Woda)
Cebulę obrać i posiekać w kostkę.
Do rondla wrzucić grzybki, liść laurowy i zalać zimną wodą, posolić do smaku i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować około 30 minut. Następnie odcedzić.
Do miski dodać szczyptę soli, przesiać mąkę przez sito. Do gorącej wody w szklance dodać łyżeczkę masła. Gorącą wodę wlewać stopniowo do miski z mąką mieszając drewnianą łyżką. Przełożyć ciasto na podsypaną mąką stolnicę i zagnieść jednolite, elastyczne ciasto. Ciasto powinno być miękkie. Przykryć czysta ściereczką i pozostawić żeby odpoczęło.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć aż się zeszkli. Dodać ugotowane grzybki, doprawić pieprzem i solą, smażyć przez około 3 minuty od czasu do czasu mieszając. Po usmażeniu należy farsz drobno posiekać nożem lub w malakserze. Gotowy farsz ostudzić.
Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część przykryć ściereczką, druga rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Małą szklaneczką wycinać kółka o średnicy około 5 cm, ewentualnie można pokroić ciasto na małe kwadraciki, na środek nakładać niewielką ilość farszu, następnie skleić jak pierogi i złączyć dwa końce tak aby powstał pierścionek. Gotowe uszka układać na stolnicy lub na blacie wyścielonym czystą ściereczką.
Zagotować wodę, dodać łyżkę oliwy, szczyptę suszonego imbiru i sól do smaku, uszka wkładać partiami, gotować na wolnym ogniu aż wypłyną na wierzch. Wyławiać łyżką cedzakową i układać na talerzach zachowując odstępy, żeby się nie posklejały.
Uszka można przygotować dzień lub dwa dni wcześniej. Po ugotowaniu i ostygnięciu, należy je przełożyć do pojemnika i szczelnie zakryć, żeby ciasto nie wyschło. Przechowywać w lodówce.
Przed podaniem można je odświeżyć gotując je chwile we wrzątku. Podawać w misce z gorącym czerwonym barszczykiem.