
Szybka, prosta przekąska, do tego smaczna, idealna na imprezy. Pesto można przygotować samemu, można też kupić gotowy produkt w sklepie. Ciasto francuskie można mrozić, także jest to jakaś alternatywa na niezapowiedzianych gości. Przygotowanie zajmuje 15 minut, dodatkowe 15 minut na pieczenie i gotowe. Polecam!
Tartaletki z czerwoną cebulą i chili
Składniki:
- oliwa (smak słodki – Ziemia)
- 30 g nasion słonecznika (smak słodki – Ziemia)
- 3-4 średnie czerwone cebule (smak ostry – Metal)
- 1 czerwona papryczka chili (smak ostry – Metal)
- pieprz (smak ostry – Metal)
- sól (smak słony – Woda)
- 400 g ciasta francuskiego (smak kwaśny – Drzewo)
Pesto:
- ½ szklanki suszonych pomidorów w oliwie (smak kwaśny – Drzewo)
- kilka gałązek świeżej bazylii (smak kwaśny – Drzewo)
- szczypta tymianku (smak gorzki – Ogień)
- ⅓ szklanki oleju z zalewy z suszonych pomidorów (smak słodki – Ziemia)
- 3 łyżki orzeszków pinii lub ziaren słonecznika (smak słodki – Ziemia)
- ¼ szklanki startego parmezanu (smak ostry – Metal)
- 2 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
- ½ czerwonej papryczki chili (smak ostry – Metal)
- pieprz (smak ostry – Metal)
- sól (smak słony – Woda)
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Chili opłukać i pokroić w kosteczkę.
Rozgrzać oliwę na patelni, dodać cebulę. Smażyć aż się zeszkli, następnie dodać pokrojona chili, smażyć około minuty, doprawić pierzem i solą.
Piekarnik nastawić na 220 C. Ciasto rozwałkować i wykroić kółka szklanką, lub stemplem do pierogów. Na każdym kółku uformować brzeg o wysokości 1 cm. Ułożyć kółka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Na suchej patelni uprażyć orzeszki pinii lub słonecznika. Do wysokiego naczynia dodać suszone pomidory w oleju, szczyptę tymianku, olej z pomidorów, prażone orzeszki, czosnek, papryczkę chili, starty parmezan. Wszystko dokładnie zmiksować, następnie doprawić pieprzem i solą do smaku, dodać gałązki bazylii i ponownie zmiksować blenderem.
Na kółkach ciasta francuskiego rozprowadzić czerwone pesto, następnie nałożyć smażoną cebulkę z chili, posypać ziarnami słonecznika. Piec 15-20 minut aż ciasto się zarumieni.
