Tarta ze szparagami, to danie które nigdy się nie nudzi. Najlepiej smakuje na drugi dzień 🙂
Tarta ze szparagami
Składniki: na kruche ciasto
- 1 ½ szklanki mąki (smak kwaśny – Drzewo)
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia (smak kwaśny – Drzewo)
- szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień),
- ½ kostki zimnego masła (smak słodki – Ziemia)
- 1 żółtko (smak słodki – Ziemia)
- szczypta imbiru (smak ostry – Metal)
- ½ łyżeczki soli (smak słony – Woda)
- 2 łyżki zimnej wody (smak słony –Woda)
- 1- 2 łyżki kwaśnej śmietany (smak kwaśny – Drzewo)
Składniki: na masę:
- 1 pęczek szparagów (smak słodki – Ziemia)
- 400 ml śmietanki kremówki 30% (smak słodki – Ziemia)
- 4 żółtka (smak słodki – Ziemia)
- 60 g tartego parmezanu (smak ostry – Metal)
- sól (smak słony – Woda)
- szczypta bazylii (smak kwaśny – Drzewo)
- tymianek (smak gorzki – Ogień)
Przygotować formę na tartę o średnicy 24 cm. Do miski wsypać sól, następnie przesiać mąkę przez sito, dodać proszek do pieszczenia, kurkumę. Wszystkie składniki wymieszać, następnie dodać żółtko, pokrojone w kosteczkę masło i szczyptę imbiru. Zagnieść ciasto rękami, rozcierając je palcami, aż powstanie drobna kruszonka, dodać zimną wodę, śmietanę i szybko połączyć składniki w gładką kulę. Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto.
Wyrobione ciasto schłodzić w lodówce, około godziny.
Szparagi umyć, zdrewniałe końce odciąć. Pokroić szparagi na 5 cm kawałki.
Przygotować masę: do wysokiego pojemnika wlać śmietankę, dodać żółtka, pieprz biały, zmiksować na gładką masę, dodać parmezan, sól, szczyptę bazylii, tymianek i dokładnie wymieszać łyżką.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C – funkcja góra – dół bez termoobiegu.
Wyjąć z lodówki ciasto i rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na placek. Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem formy, podoklejać brakujące miejsca na brzegach formy. Spód podziurkować widelcem, ciasto osłonić folią aluminiową, na spód wysypać suchą fasolę, wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię z obciążeniem. Na podpieczone ciasto wlać masę serową, następnie wyłożyć szparagi.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30 – 35 minut, aż masa serowa się zetnie i zarumieni. Przestudzić i pokroić. Można udekorować uprażonymi płatkami migdałów.