Przepis na to danie znalazłam w książce kucharskiej ,,Obfitość” autora Ottolenghi Yotam. Danie pyszne, połączenie smaku słodkiego ze słonym i kwaśnym, rewelacyjne. Polecam gorąco!
Ziemniaczana tarta Tatin z niespodzianką
Składniki:
- 40 g cukru (smak słodki – Ziemia)
- oliwa (smak słodki – Ziemia)
- 500 g młodych ziemniaków ze skórką (smak słodki – Ziemia)
- 10 g masła (smak słodki – Ziemia)
- 1 duża cebula (smak ostry – Metal)
- 3 gałązki świeżego oregano oraz szczypta suszonego (smak ostry – Metal)
- 150 g sera koziego (smak ostry – Metal)
- szczypta gałki muszkatołowej (smak ostry – Metal)
- pieprz (smak ostry – Metal)
- sól (smak słony – Woda)
- ciasto francuskie (smak kwaśny – Drzewo)
- 200 g pomidorków koktajlowych (smak kwaśny – Drzewo)
- szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)
Ziemniaki umyć, nie obierać. Cebule obrać i pokroić na cienkie plastry. Z oregano oderwać listki i posiekać na większe kawałki. Pomidorki umyć i przekroić na pół.
Rozgrzać piekarnik do 130 C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na blasze położyć pomidorki skórką do góry, skropić oliwą, posypać pieprzem, sola i wstawić do piekarnika na 45 minut.
Ugotować ziemniaki w mundurkach, w następujący sposób: na wrzątek wrzucić kurkumę, ziemniaki, szczyptę gałki muszkatołowej, sól do smaku. Gotować aż ziemniaki będą miękkie, ale nie będą się rozpadać. Odcedzić i pozostawić do wystygnięcia. Pokroić ziemniaki na 2 centymetrowe krążki.
Przygotować tortownicę o średnicy 22 cm, wysmarować oliwą, wyłożyć spód papierem do pieczenia.
Na rozgrzanej patelni, na dużym ogniu podgrzać cukier z masłem stale mieszając drewnianą łyżką, aż powstanie ciemny karmel. Przelać go do tortownicy, rozprowadzić równomiernie na spodzie. Posiekane listki oregano posypać na karmel.
Na tej samej patelni, po karmelu, dolać oliwę i zeszklić cebulę.
Na wylany karmel w tortownicy wyłożyć krążki ziemniaków, jeden przy drugim, pomiędzy ziemniaki wcisnąć zeszkloną cebulę, posypać pieprzem, solą, wcisnąć upieczone pomidorki, posypać szczyptą suszonego oregano, skropić oliwą, posypać pieprzem, wyłożyć na warzywa plastry sera koziego, delikatnie oprószyć solą. Przykryć wszystko rozwałkowanym ciastem francuskim, podwinąć je pod ziemniaki przy ściankach. (Na tym etapie można przechowywać tartę w lodówce do 24 godzin).
Rozgrzać piekarnik do 200 C. Piec tartę 25 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 C i piec jeszcze 15 minut, aż ciasto będzie dobrze wypieczone. Wyjąć tartę z piekarnika, odstawić tylko na chwilę (2 minuty). Przykryć tortownicę szczelnie odwróconym talerzem i ostrożnie lecz stanowczo odwrócić je do góry dnem, następnie zdjąć formę.
Tarta dobrze smakuje na gorąco i na ciepło.