Kolacje / Obiady / Przystawka

Tarta z kozim serem i grillowanymi warzywami

Tarta z kozim serem i grillowanymi warzywami

Grillowane warzywa to doskonały dodatek do tarty. Wykorzystałam fakt, że upiekłam większą ilość warzyw na sałatkę z kuskusem, nadwyżkę użyłam jako farsz do tarty. Moje ulubione warzywa grillowane, które występują w tym przepisie to: bakłażan, batat, dynia, papryka, cebula oraz czosnek.  Można oczywiście wykorzystać inne warzywa, wszystko zależy od tego co mamy aktualnie w lodówce, lub co lubimy najbardziej.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki (smak kwaśny – Drzewo)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia (smak kwaśny – Drzewo)
  • szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)
  • 100 g zimnego masła (smak słodki – Ziemia)
  • 1 jajko (smak słodki – Ziemia)
  • szczypta imbiru (smak ostry – Metal)
  • ½  łyżeczki soli (smak słony –Woda)
  • 2-3 łyżki śmietany lub jogurtu (smak kwaśny – Drzewo)

Nadzienie:

  • 3 małe jajka lub 2 większe (smak słodki – Ziemia)
  • 200 ml śmietanki kremówki 30% (smak słodki – Ziemia)
  • dowolne grillowane warzywa np. batat, dynia, bakłażan, papryka, cebula (smak słodki – Ziemia)
  • 150 g serka koziego do smarowania (smak ostry – Metal)
  • pieprz świeżo mielony (smak ostry – Metal)
  • sól (smak słony –Woda)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (smak kwaśny – Drzewo)
  • świeży tymianek lub oregano (smak gorzki – Ogień)

Przepis na grillowane warzywa znajdziecie TUTAJ.

Formę na tartę, najpierw wysmarować masłem, następnie wyłożyć papierem do pieczenia.

Do miski wsypać sól, następnie przesiać mąkę przez sito, dodać proszek do pieszczenia, kurkumę. Wszystkie składniki wymieszać, następnie dodać jajko, pokrojone w kosteczkę masło i szczyptę imbiru oraz szczyptę soli. Zagnieść ciasto rękami, rozcierając je palcami, aż powstanie drobna kruszonka, dodać śmietanę i szybko połączyć składniki w gładką kulę. Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto. Wyrobione ciasto schłodzić w lodówce, około godziny.

Piekarnik nagrzać do 180 C, funkcja termoobieg.

Przygotować masę: do wysokiego pojemnika wlać śmietankę, dodać jajka, kozi serek, świeżo zmielony pieprz, sól, jogurt. Zmiksować na gładką masę. Na końcu dodać listki świeżego tymianku.

Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy tworząc placek. Przełożyć ciasto do przygotowanej wcześniej formy, podoklejać brakujące miejsca na brzegach formy. Spód podziurkować widelcem. Na tak przygotowane ciasto, bez uprzedniego pieczenia wlać masę serową, następnie wyłożyć grillowane warzywa, doprawić pierzem i solą.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30 minut, aż masa serowa się zetnie i zarumieni. Pod koniec pieczenia można naczynie z tartą postawić na spodzie piekarnika, na dodatkowe 5-7 minut, w celu podpieczenia spodu. Przestudzić i pokroić. Podawać ze świeżym tymiankiem lub oregano.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *