Kolacje / Obiady

Tarta z karmelizowanym czosnkiem i kozim serem

 

Tarta jest daniem wykwintnym, doskonałe danie na imprezę i nie tylko. Tarta z karmelizowanym czosnkiem i kozim serem jest moją faworytką.

Tarta z karmelizowanym czosnkiem i kozim serem

Składniki: na kruche ciasto

  • 1 ½ szklanki mąki (smak kwaśny – Drzewo)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia (smak kwaśny – Drzewo)
  • szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień),
  • ½ kostki zimnego masła (smak słodki – Ziemia)
  • 1 żółtko (smak słodki – Ziemia)
  • szczypta imbiru (smak ostry – Metal)
  • ½ łyżeczki soli (smak słony – Woda)
  • 2 łyżki zimnej wody (smak słony –Woda)

lub

  • 2 łyżki kwaśnej śmietany (smak kwaśny – Drzewo)

Składniki: na masę:

  • 3 łyżki octu balsamicznego (smak kwaśny – Drzewo)
  • cytryna (smak kwaśny – Drzewo)
  • kilka gałązek świeżego tymianku – może być ½ łyżeczki suszonego (smak gorzki – Ogień)
  • szczypta suszonego rozmarynu (smak gorzki – Ogień)
  • 300 ml śmietanki 30% (smak słodki – Ziemia)
  • oliwa (smak słodki – Ziemia)
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego (smak słodki – Ziemia)
  • 3 żółtka (smak słodki – Ziemia)
  • duża główka czosnku szczypta (smak ostry – Metal)
  • szczypta pieprzu białego (smak ostry – Metal)
  • 125 g serka koziego typu śmietankowego do smarowania (smak ostry – Metal)
  • 2 łyżki startego parmezanu (smak ostry –Metal)
  • 1/4 łyżeczki soli (smak słony – Woda)
  • 3 łyżki zimnej wody (smak słony –Woda)

Przygotować formę na tartę o średnicy 24 cm. Do miski wsypać sól ,następnie przesiać mąkę przez sito, dodać proszek do pieszczenia, kurkumę. Wszystkie składniki wymieszać, następnie dodać  żółtko dodać pokrojone w kosteczkę masło, imbir. Zagnieść ciasto rękami, rozcierając je palcami, aż powstanie drobna kruszonka, dodać wodę lub śmietanę i szybko połączyć składniki w gładką kulę.  Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie ciasto.

Wyrobione ciasto schłodzić w lodówce, około godziny.

Wstawić w rondelku wodę, do wrzącej wody dodać odrobinę oliwy i wrzucić obrane ząbki czosnku. Czosnek zblanszować gotując około 3 minut, następnie wyjąć i osuszyć. Na patelni rozgrzać oliwę, wsypać cukier, dodać zblanszowany czosnek, podsmażyć na dużym ogniu, aż się zarumieni, dodać wodę, szczyptę soli, dodać ocet balsamiczny, tymianek oraz rozmaryn. Karmelizować co chwile mieszając, aż płyn wyparuje.

Przygotować masę: do wysokiego pojemnika wlać śmietankę, dodać żółtka, serek kozi, pieprz biały, zmiksować na gładką masę, dodać parmezan, sól, dwie krople cytryny, gałązki tymianku i dokładnie wymieszać łyżką.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C – funkcja góra – dół bez termoobiegu.

Wyjąć z lodówki ciasto i rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na placek. Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem formy, podoklejać brakujące miejsca na brzegach formy. Spód podziurkować widelcem, ciasto osłonić folią aluminiową, na spód wysypać suchą fasolę, wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię z obciążeniem. Na podpieczone ciasto wlać masę serową, następnie położyć skarmelizowany czosnek i gałązki tymianku.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 30 – 35 minut, aż masa serowa się zetnie i zarumieni. Przestudzić i pokroić. Można udekorować świeżym tymiankiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *