Ciasto / Desery

Tarta z gruszkami

Dzisiejsza propozycja tarta z gruszkami, proste i bardzo smaczne ciasto. Gruszki, które użyłam do tej tarty, były dojrzałe i mięciutkie. Surowe kruche ciasto można zamrażać. Jest to dobry patent na szybki poczęstunek dla niespodziewanych gości. Ciasto szybko się rozmraża, a jako nadzienie można dodać dowolne owoce, jakie się ma w domu.

Tarta z gruszkami

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki (smak kwaśny – Drzewo)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (smak kwaśny – Drzewo)
  • szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)
  • 150 g zimnego masła (smak słodki – Ziemia)
  • 1 jajko (smak słodki – Ziemia)
  • 3 łyżki cukru (smak słodki – Ziemia)
  • cukier waniliowy – opakowanie (smak słodki – Ziemia)
  • szczypta imbiru (smak ostry – Metal)
  • szczypta soli (smak słony – Woda)
  • 1-2 łyżki śmietany (smak kwaśny – Drzewo)

Nadzienie:

  • 4-5 gruszek (smak słodki – Ziemia)
  • 1 łyżeczka cynamonu (smak słodki – Ziemia)
  • 2 łyżki masła (smak słodki – Ziemia)

Gruszki umyć i obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki.

Mąkę przesiać przez sito, dodać szczyptę kurkumy, zimne masło, dodać jajko, cukier, cukier waniliowy, szczyptę imbiru i soli. Wszystko razem posiekać. Następnie dodać śmietanę i połączyć składniki.  Wyrobić ciasto, żeby było gładkie i uformować kulę. Zawinąć w folię i zostawić w lodówce na minimum 30 minut. Najlepiej ciasto przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce przez całą noc.

Piekarnik nastawiać na 180 C, funkcja góra-dół.

Na patelni rozpuścić masło, dodać cynamon i gruszki i smażyć przez 1 minutę

Na posypanym mąką blacie rozwałkować schłodzone ciasto. Na środku ciasta zaznaczyć okrąg o średnicy  około 26 centymetrów, można do tego użyć tortownicy.

Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Następnie poukładać gruszki w zaznaczonym okręgu. Brzegi ciasta złożyć do środka. Blachę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *