Dzisiejsza propozycja tarta z gruszkami, proste i bardzo smaczne ciasto. Gruszki, które użyłam do tej tarty, były dojrzałe i mięciutkie. Surowe kruche ciasto można zamrażać. Jest to dobry patent na szybki poczęstunek dla niespodziewanych gości. Ciasto szybko się rozmraża, a jako nadzienie można dodać dowolne owoce, jakie się ma w domu.
Tarta z gruszkami
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki (smak kwaśny – Drzewo)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (smak kwaśny – Drzewo)
- szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)
- 150 g zimnego masła (smak słodki – Ziemia)
- 1 jajko (smak słodki – Ziemia)
- 3 łyżki cukru (smak słodki – Ziemia)
- cukier waniliowy – opakowanie (smak słodki – Ziemia)
- szczypta imbiru (smak ostry – Metal)
- szczypta soli (smak słony – Woda)
- 1-2 łyżki śmietany (smak kwaśny – Drzewo)
Nadzienie:
- 4-5 gruszek (smak słodki – Ziemia)
- 1 łyżeczka cynamonu (smak słodki – Ziemia)
- 2 łyżki masła (smak słodki – Ziemia)
Gruszki umyć i obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki.
Mąkę przesiać przez sito, dodać szczyptę kurkumy, zimne masło, dodać jajko, cukier, cukier waniliowy, szczyptę imbiru i soli. Wszystko razem posiekać. Następnie dodać śmietanę i połączyć składniki. Wyrobić ciasto, żeby było gładkie i uformować kulę. Zawinąć w folię i zostawić w lodówce na minimum 30 minut. Najlepiej ciasto przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce przez całą noc.
Piekarnik nastawiać na 180 C, funkcja góra-dół.
Na patelni rozpuścić masło, dodać cynamon i gruszki i smażyć przez 1 minutę
Na posypanym mąką blacie rozwałkować schłodzone ciasto. Na środku ciasta zaznaczyć okrąg o średnicy około 26 centymetrów, można do tego użyć tortownicy.
Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Następnie poukładać gruszki w zaznaczonym okręgu. Brzegi ciasta złożyć do środka. Blachę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.