Słodki smak karmelizowanej cebuli i pieczonych pomidorków koktajlowych, farsz z serka ricotty, aromatyczny tymianek i delikatna cukinia. Wszystko podane na kruchym cieście. Równie dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno. Poezja smaku. Polecam!
Tarta z cukinią i pomidorkami koktajlowymi
Składniki:
Ciasto:
- 100 g zimnego masła (smak słodki – Ziemia)
- 1 jajko (smak słodki – Ziemia)
- szczypta imbiru (smak ostry – Metal)
- 2 łyżki zimnej wody (smak słony – Woda)
- ½ łyżeczki soli (smak słony – Woda)
- 1 ½ szklanki mąki (smak kwaśny – Drzewo)
- szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)
Farsz:
- 3 średnie cukinie (smak słodki – Ziemia)
- 250 g ricotty (smak słodki – Ziemia)
- 1 jajko (smak słodki – Ziemia)
- oliwa (smak słodki – Ziemia)
- 1 łyżeczka cukru brązowego (smak słodki – Ziemia)
- 1 czerwona cebula (smak ostry – Metal)
- 3 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
- ½ szklanki startego parmezanu (smak ostry – Metal)
- pieprz biały i czarny (smak ostry – Metal)
- sól do smaku (smak słony – Woda)
- kilka liści bazylii (smak kwaśny – Drzewo)
- pomidorki koktajlowe (smak kwaśny – Drzewo)
- kilka gałązek świeżego tymianku (smak gorzki – Ogień)
Cukinie umyć i pokroić w cienkie plastry. Czosnek obrać pokroić w cienkie plasterki. Cebulę obrać i pokroić w talarki. Część tymianku posiekać, resztę gałązek pozostawić do dekoracji.
Piekarnik wstawić na 200 C.
Formę do pieczenia wysmarować masłem i na to położyć papier pergaminowy dokładnie go przyklejając do ścianek naczynia.
Mąkę przesiać przez sito, dodać szczyptę kurkumy, zimne masło, dodać jajko, szczyptę imbiru, sól i zimną wodą. Wszystko razem posiekać. Następnie wyrobić na gładkie ciasto i uformować kulę. Zawinąć w folię i zostawić w lodówce na minimum 30 minut. Najlepiej ciasto przygotować jest dzień wcześniej i przechowywać w lodówce całą noc.
Na posypanym mąką blacie rozwałkować schłodzone ciasto. Przenieść do formy na tartę, dokładnie dociskając do boków naczynia. Ciasto na spodzie ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika i piec około 15 minut, aż będzie złociste. Wyjąć z pieca i odstawić.
Temperaturę piekarnika obniżyć do 180 C.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cukinię i smażyć, aż się lekko zarumieni, ale będzie aldente, następnie wrzucić czosnek dodać pieprz i sól. Cukinię z czosnkiem przełożyć do miski i odstawić. Dolać odrobinę oliwy, cukier, po rozpuszczeniu cukru wrzucić pokrojoną cebulę i smażyć aż się zeszkli.
Serek ricottę wymieszać z jajkiem, z częścią startego parmezanu, pieprzem, solą i posiekaną bazylią oraz posiekanym tymiankiem.
Na podpieczone ciasto wyłożyć część cukinii z czosnkiem. Na cukinię wylać i rozsmarować serek ricottę. Na wierzchu rozłożyć pozostałą cukinię, posypać resztą parmezanu, posypać pieprzem i solą i wyłożyć pomidorki koktajlowe oraz gałązki tymianku.
Tartę wstawić do piekarnika i piec około 25 minut.