
Jedna z moich ulubionych zup. Robi się szybko i zawsze smakuje obłędnie.
Składniki:
- 250 g krewetek (smak słony – Woda)
- sok z limonki (smak kwaśny – Drzewo)
- skórka z limonki (smak gorzki – Ogień)
- 2 trawy cytrynowe (smak gorzki – Ogień)
- szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)
- 2 łyżki oleju (smak słodki – Ziemia)
- 100 g pieczarek (smak słodki – Ziemia)
- 250 ml mleka kokosowego (smak słodki – Ziemia)
- 2 szalotki (smak ostry – Metal)
- 2 posiekane ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
- 1 cm świeżego imbiru (smak ostry – Metal)
- 1 pęczek kolendry (smak ostry – Metal)
- 1 łyżka czerwonej pasty curry (smak ostry – Metal)
- 1 l bulionu warzywnego (smak słony – Woda)
- 2 łyżki sosu rybnego (smak słony – Woda)
- sól lub sos sojowy (smak słony – Woda)
- 100 g makaronu pszennego Chow Mein lub innego (smak kwaśny – Drzewo)
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Szalotkę obrać i pokroić w kostkę, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, imbir obrać i pokroić w drobną kosteczkę lub zetrzeć na tarce. Pieczarki umyć i pokroić w grubsze plastry. Kolendrę umyć i poszatkować. Krewetki oczyścić z pancerzy i jelit.
W woku rozgrzać olej, dodać posiekaną szalotkę, czosnek, imbir, pastę curry, szczyptę soli. Smażyć chwilę, dodać odrobinę soku z limonki, kurkumę, dodać trawę cytrynową (białe części), wlać mleko kokosowe. Doprowadzić do wrzenia, wrzucić pieczarki. Gotować około 5 minut. Wrzucić część kolendry, wlać bulion, sos rybny, doprawić solą lub sosem sojowym do smaku, dodać krewetki, doprowadzić do wrzenia i gotować kolejne 5 minut. Doprawić sokiem z limonki oraz utartą skórką z limonki. Do miseczek nałożyć makaron, zalać gorącą zupą, posypać liśćmi kolendry. Smacznego!
Zupa również dobrze smakuje z makaronem ryżowym.
