Ciasto / Desery

Szarlotka na kruchym cieście

Szarlotka na kruchym cieście, to jedno z ulubionych ciast mojego syna… i nie tylko, podana na ciepło z lodami. Polecam!

Szarlotka na kruchym cieście

Składniki:

Kruche ciasto – duża blacha

  • 1 ½ kostki masła zimnego z lodówki (smak słodki – Ziemia)
  • ½ szklanki cukru (smak słodki – Ziemia)
  • cukier waniliowy (smak słodki – Ziemia)
  • 4 żółtka (smak słodki – Ziemia)
  • szczypta imbiru (smak ostry – Metal)
  • szczypta soli (smak słony – Woda)
  • 2-3 łyżki zimnej wody (smak słony – Woda)
  • 4 szklanki mąki (smak kwaśny – Drzewo)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (smak kwaśny – Drzewo)
  • 2-3 łyżki śmietany (smak kwaśny – Drzewo)
  • szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)

Jabłka:

  • 2 kg słodkich jabłek (smak słodki – Ziemia)
  • 2 łyżeczki cynamonu (smak słodki – Ziemia)
  • cukier do smaku jeżeli jabłka są za mało słodkie (smak słodki – Ziemia)
  • szczypta imbiru (smak ostry – Metal)
  • szczypta soli (smak słony – Woda)
  • 1 łyżeczka cytryny (smak kwaśny – Drzewo)

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski wsypać szczyptę soli, następnie przesiać mąkę przez sito, dodać proszek do pieszczenia, kurkumę. Wszystkie składniki wymieszać, następnie dodać cukier waniliowy, żółtko, pokrojone w kosteczkę masło, szczyptę imbiru. Zagnieść ciasto rozcierając palcami mąkę z masłem, aż powstanie drobna kruszonka. Dodać wodę, śmietanę i szybko połączyć składniki w gładką kulę. Wyrobione ciasto schłodzić w lodówce, około godziny.

Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na większe kawałki i włożyć do garnka. Dodać cynamon, można doprawić cukrem jeśli jabłka są bardzo kwaśne, dodać szczyptę imbiru i soli oraz cytrynę. Wszystko wymieszać i podgrzewać pod przykryciem przez ok. 10 – 15 minut aż jabłka zmiękną i się rozpadną, w międzyczasie od czasu do czasu zamieszać.

Wstawić piekarnik na 170 C.

Wyjąć z lodówki ciasto, odkroic 1/3 ciasta i schować ją do lodówki. Wiekszą część rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na placek o wielkości blachy. Podoklejać brakujące fragmenty ciasta,  ponakłuwać widelcem i podpiec w rozgrzanym piekarniku około 15 minut. Następnie wyjąć z piekarnika blachę z ciastem, nałożyć masę smażonych jabłek i na wierzch poukładać rozwałkowaną i pokrojoną na paski pozostałą część ciasta, ewentualnie zetrzeć to ciasto na tarce. Wstawić do piekarnika i piec około 1 godziny w temperaturze 170 stopni. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.

Szarlotka dobrze smakuje na ciepło podana z lodami śmietankowymi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *