Drożdżowa strucla makowa, kojarzy się mi głównie ze świętami Bożego Narodzenia. Makowca nie może zabraknąć na stole świątecznym. Strucla wyszła mięciutka i pachnąca. Polecam!
Strucla makowa
Składniki:
- 3 ½ szklanki mąki (smak kwaśny – Drzewo)
- 50 g drożdży (smak kwaśny – Drzewo)
- szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)
- 50 ml mleka (smak słodki – Ziemia)
- 3 łyżki cukru (smak słodki – Ziemia)
- 150 g masła (smak słodki – Ziemia)
- 2 jajka (smak słodki – Ziemia)
- szczypta imbiru w proszku (smak ostry – Metal)
- kryształek soli (smak słony – Woda)
Masa makowa:
- 300 g mielonego maku (smak słodki – Ziemia)
- 40 g rodzynek (smak słodki – Ziemia)
- 20 g płatków migdałowych (smak słodki – Ziemia)
- 2 białka (smak słodki – Ziemia)
- 30 g roztopionego masła (smak słodki – Ziemia)
- ½ szklanki miodu (smak słodki – Ziemia)
- szczypta imbiru (smak ostry – Metal)
- szczypta soli (smak słony – Woda)
- 2-3 krople cytryny (smak kwaśny – Drzewo)
- 25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej (smak gorzki – Ogień)
- 40 g orzechów włoskich (smak gorzki – Ogień)
- ekstrakt migdałowy – ilość według uznania (smak gorzki – Ogień)
Można skorzystać z luksusu, że półprodukty są dostępne w sklepach i zakupić gotową masę makową, do której ewentualnie dodajemy ubite białka i ulubione bakalie.
W rondelku podgrzać mleko, żeby było ciepłe, rozpuścić łyżkę cukru, dodać szczyptę imbiru, kryształek soli i drożdże. Odstawić roztwór do wyrośnięcia. Masło rozpuścić i odstawić żeby ostygło. Jajka utrzeć z 2 łyżkami cukru.
Łączymy wyrośnięte drożdże z masłem i utartym jajkiem, następnie dodajemy przesianą mąkę i szczyptę kurkumy. Wyrabiać ciasto przez około 15 minut, aż będzie elastyczne i zacznie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1 godzinę.
Mak sparzyć wrzątkiem, odsączyć i dokładnie odcisnąć z wody, następnie zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia. Powstałą masę makową wymieszać z rodzynkami, płatkami migdałowymi, miodem, dodać szczyptę imbiru i soli, krople cytryny, posiekane orzechy i skórkę pomarańczy, ekstrakt migdałowy. Wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć delikatnie z masą makową.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na przygotowany papier do pieczenia posypany mąką i wyrabiać przez 2-3 minuty. Podzielić na dwie części. Następnie każdą część rozwałkować na kwadrat o grubości ok. 0,5 cm. Na rozwałkowane ciasto nałożyć masę makową i rozsmarować zostawiając około 2 cm wolnego brzegu z każdej strony. Dokładnie skleić ciasto na łączeniach, zarówno wzdłuż rolady jak i na jej końcach. Następnie położyć łączeniem do dołu i odstawić do wyrośnięcia.
Wstawić piekarnik na 180 C.
Ciasto możemy upiec w keksówkach lub możemy zawinąć rolady w papier do pieczenia formując kształt „cukierka”, pozostawiając delikatny luz, aby ciasto mogło jeszcze urosnąć podczas pieczenia, końce papieru należy skręcić i związać sznurkiem lub podwinąć pod spód. Wstawić do piekarnika i piec około 45-50 minut.
Po ostudzeniu można polać lukrem i udekorować skórką pomarańczową lub posypać makiem.
Swoje rolady posmarowałam delikatnie po wierzchu płynnym miodem i posypałam płatkami migdałów.