
Smaczne, proste w przygotowaniu danie z soczewicy z dodatkiem soku z cytryny. Polecam!
Składniki:
- 100 g czerwonej soczewicy (smak słony – Woda)
- 425 ml wody (smak słony – Woda)
- 1 łyżeczka soli (smak słony – Woda)
- 1 łyżka soku z cytryny (smak kwaśny – Drzewo)
- ½ łyżeczki kurkumy (smak kwaśny – Drzewo)
- łyżeczka oleju (smak słodki – Ziemia)
- 1 łyżka świeżego imbiru (smak ostry – Metal)
- 2 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
- 1 łyżeczka chili w proszku (smak ostry – Metal)
- 2 zielone chili (smak ostry – Metal)
- świeża kolendra (smak ostry – Metal)
Baghaar (sos)
- 150 ml oleju (smak słodki – Ziemia)
- 1 łyżeczka nasion kuminu (smak słodki – Ziemia)
- 4 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
- 6 suszonych czerwonych chili (smak ostry – Metal)
- ½ łyżeczki nasion czarnuszki (smak ostry – Metal)
- ½ łyżeczki nasion gorczycy (smak ostry – Metal)
Soczewicę przepłukać na sicie. Imbir obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Dwa ząbki czosnku obrać i pokroić w drobną kosteczkę lub przecisnąć przez praskę. W rondlu podgrzać olej, wrzucić czosnek z imbirem, sproszkowaną chili, wrzucić przepłukaną soczewicę. Dolać 300 ml wody, dodać sól do smaku, doprowadzić do wrzenia. Gotować na średnim ogniu pod częściowym przykryciem około 7-10 minut aż soczewica zmięknie. Rozgnieść soczewicę na gładką masę, doprawić solą jeśli trzeba, dolać 150 ml zimnej wody, dokładnie wymieszać, dodać sok z cytryny, kurkumę, chwile pogotować i odstawić.
Baghaar (sos)
Obrać 4 ząbki czosnku i pokroić na grube plastry
Na patelni rozgrzać olej, dodać nasiona kminu, plastry czosnku, suszoną chili, nasiona czarnuszki, nasiona gorczycy i smażyć 1 minutę. Zdjąć z ognia, chwilę przestudzić i dodać do soczewicy.
Jeśli soczewica jest zbyt wodnista należy ją gotować jeszcze przez parę minut na średnim ogniu bez przykrycia.
Podawać ze listkami świeżej kolendry. Doskonale smakuje z ryżem.