Kolacje / Obiady

Soczewica z cytryną

Soczewica z cytryną

Smaczne, proste w przygotowaniu danie z soczewicy z dodatkiem soku z cytryny. Polecam!

Składniki:

  • 100 g czerwonej soczewicy (smak słony – Woda)
  • 425 ml wody (smak słony – Woda)
  • 1 łyżeczka soli (smak słony – Woda)
  • 1 łyżka soku z cytryny (smak kwaśny – Drzewo)
  • ½ łyżeczki kurkumy (smak kwaśny – Drzewo)
  • łyżeczka oleju (smak słodki – Ziemia)
  • 1 łyżka świeżego imbiru (smak ostry – Metal)
  • 2 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
  • 1 łyżeczka chili w proszku (smak ostry – Metal)
  • 2 zielone chili (smak ostry – Metal)
  • świeża kolendra (smak ostry – Metal)

Baghaar (sos)

  • 150 ml oleju (smak słodki – Ziemia)
  • 1 łyżeczka nasion kuminu (smak słodki – Ziemia)
  • 4 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
  • 6 suszonych czerwonych chili (smak ostry – Metal)
  • ½ łyżeczki nasion czarnuszki (smak ostry – Metal)
  • ½ łyżeczki nasion gorczycy (smak ostry – Metal)

Soczewicę przepłukać na sicie. Imbir obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Dwa ząbki czosnku obrać i pokroić w drobną kosteczkę lub przecisnąć przez praskę. W rondlu podgrzać olej, wrzucić czosnek z imbirem, sproszkowaną chili, wrzucić przepłukaną soczewicę. Dolać 300 ml wody, dodać sól do smaku, doprowadzić do wrzenia. Gotować na średnim ogniu pod częściowym przykryciem około 7-10 minut aż soczewica zmięknie. Rozgnieść soczewicę na gładką masę, doprawić solą jeśli trzeba, dolać 150 ml zimnej wody, dokładnie wymieszać, dodać sok z cytryny, kurkumę, chwile pogotować i odstawić.

Baghaar (sos)

Obrać 4 ząbki czosnku i pokroić na grube plastry

Na patelni rozgrzać olej, dodać nasiona kminu, plastry czosnku, suszoną chili, nasiona czarnuszki, nasiona gorczycy i smażyć 1 minutę. Zdjąć z ognia, chwilę przestudzić i dodać do soczewicy.

Jeśli soczewica jest zbyt wodnista należy ją gotować jeszcze przez parę minut na średnim ogniu bez przykrycia.

Podawać ze listkami świeżej kolendry. Doskonale smakuje z ryżem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *