Smażony banan z ryżem i z jajkiem sadzonym, ulubione danie wszystkich dzieci i nie tylko. Jest to danie, które szybko się robi, dobre na obiad, jak i na kolacje. Pierwszy raz jadłam takie danie kiedy mieszkałam w Hiszpanii. Pyszne.
Smażony banan z ryżem i z jajkiem sadzonym
Czas przygotowania: do 25 minut
Składniki dla 4 osób:
- cytryna (smak kwaśny – Drzewo)
- szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)
- oliwa (smak słodki – Ziemia)
- 4 dojrzałe banany (smak słodki – Ziemia)
- 4 jajka (smak słodki – Ziemia)
- oliwa (smak słodki – Ziemia)
- 2 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
- 1szklanka ryżu (smak ostry – Metal)
- ½ łyżeczki soli (smak słony – Woda)
- 2 szklanki zimnej wody (smak słony – Woda)
Do rondla wlać oliwę, podgrzać, dodać w grube plasterki pokrojony czosnek, podsmażyć na małym ogniu, mieszać żeby nie przepalić, wsypać ryż, wymieszać wszystko i podsmażyć aż się ryż zeszkli, wlać zimną wodę, dodać sól do smaku, wcisnąć kilka kropli cytryny, szczyptę kurkumy, gotować na wolnym ogniu. Jak ryż wchłonie wodą, należy przykryć rondel pokrywką, pogotować chwilę, wyłączyć ogień i pozostawić rondel przykryty pokrywką.
Na patelni rozgrzać oliwę, usmażyć banany bez skórki, z obydwu stron, aż się zarumienią. Usmażyć jajka sadzone, tak aby żółtko się nie ścięło.
Podawać na talerz porcję ryżu, banana oraz jajko sadzone. Smacznego!
1 Comment