
Sernik, ciasto któremu nie sposób się oprzeć. Proste w przygotowaniu. Polecam!
Składniki:
Masa serowa:
- 1 kg sera trzykrotnie zmielonego (smak kwaśny – Drzewo)
- 3 łyżki soku z cytryny (smak kwaśny – Drzewo)
- szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)
- 3 łyżki budyniu waniliowego (smak słodki – Ziemia)
- 1 duża puszka mleka skondensowanego słodzonego (smak słodki – Ziemia)
- 3 białka (smak słodki – Ziemia)
- 3 łyżki ekstraktu waniliowego(smak słodki – Ziemia)
- szczypta suszonego imbiru (smak ostry – Metal)
- szczypta soli (smak słony – Woda)
Spód:
- 3 łyżki masła (smak słodki – Ziemia)
- 150 g herbatników (smak słodki – Ziemia)
Polewa:
- puszka masy kajmakowej (smak słodki – Ziemia)
- 50 g masła (smak słodki – Ziemia)
- szczypta suszonego imbiru (smak ostry – Metal)
- 2 łyżki wody (smak słony – Woda)
- 200 g orzeszków ziemnych solonych (smak słony – Woda)
Piekarnik nastawić na 170 C. Do nagrzanego piekarnika wstawić na dno naczynie żaroodporne wypełnione do połowy wrzątkiem. Przygotować tortownicę rozmiar 24 cm, wysmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło rozpuścić. Herbatniki rozdrobnić blenderem na drobne okruszki, następnie wymieszać z roztopionym masłem na jednolitą masę. Tak przygotowaną masę wyłożyć na dno tortownicy równomiernie ją rozkładając.
Do miski wyłożyć ser, dodać 3 łyżki soku z cytryny, szczyptę kurkumy, 3 łyżki budyniu, puszkę mleka skondensowanego, 3 białka, 3 łyżki ekstraktu waniliowego, szczyptę suszonego imbiru oraz szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Następnie masę serową wylać na herbatnikowy spód i równomiernie rozprowadzić.
Tortownicę z sernikiem wstawić na środek piekarnika i piec około 70 min w temperaturze 170 stopni.
Po zakończeniu pieczenia sernik studzić w wyłączonym i uchylonym piekarniku.
W małym rondelku rozpuścić kajmak, masło, dodać szczyptę imbiru i 2 łyżki wody. Mieszać aż składniki całkiem się rozpuszczą, następnie odstawić do ostygnięcia.
Orzeszki ziemne uprażyć na suchej patelni.
Zimny sernik posypać uprażonymi orzeszki ziemnymi i polać polewą kajmakową. Wierzch ciasta posypać rozdrobnionymi orzeszkami ziemnymi. Ciasto schłodzić w lodówce przez co najmniej 4 godziny, najlepiej zostawić w lodówce na całą noc. Smacznego!
Sernik z prażonymi orzechami i kajmakiem