Ciasto / Desery

Sernik z prażonymi orzechami i kajmakiem

Sernik z prażonymi orzechami i kajmakiem

Sernik, ciasto któremu nie sposób się oprzeć. Proste w przygotowaniu. Polecam!

Składniki:

Masa serowa:

  • 1 kg sera trzykrotnie zmielonego (smak kwaśny – Drzewo)
  • 3 łyżki soku z cytryny (smak kwaśny – Drzewo)
  • szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień) 
  • 3 łyżki budyniu waniliowego (smak słodki – Ziemia)
  • 1 duża puszka mleka skondensowanego słodzonego (smak słodki – Ziemia)
  • 3 białka (smak słodki – Ziemia)
  • 3 łyżki ekstraktu waniliowego(smak słodki – Ziemia)  
  • szczypta suszonego imbiru (smak ostry – Metal) 
  • szczypta soli (smak słony – Woda)

Spód:

  • 3 łyżki masła (smak słodki – Ziemia)
  • 150 g herbatników (smak słodki – Ziemia)

Polewa:

  • puszka masy kajmakowej (smak słodki – Ziemia)
  • 50 g masła (smak słodki – Ziemia)
  • szczypta suszonego imbiru (smak ostry – Metal) 
  • 2 łyżki wody (smak słony – Woda)
  • 200 g orzeszków ziemnych solonych (smak słony – Woda)

Piekarnik nastawić na 170 C. Do nagrzanego piekarnika wstawić  na dno naczynie  żaroodporne wypełnione do połowy wrzątkiem. Przygotować tortownicę  rozmiar 24 cm, wysmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Masło rozpuścić. Herbatniki rozdrobnić blenderem na drobne okruszki, następnie wymieszać z roztopionym masłem na jednolitą masę. Tak przygotowaną masę wyłożyć na dno tortownicy równomiernie ją rozkładając.

Do miski wyłożyć ser, dodać 3 łyżki soku z cytryny, szczyptę kurkumy, 3 łyżki budyniu, puszkę mleka skondensowanego, 3 białka, 3 łyżki ekstraktu waniliowego, szczyptę suszonego imbiru oraz szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Następnie masę serową wylać na herbatnikowy spód i równomiernie rozprowadzić.

Tortownicę z sernikiem wstawić na środek piekarnika  i piec około 70 min w temperaturze 170 stopni.

Po zakończeniu pieczenia sernik studzić w wyłączonym i uchylonym piekarniku.

W małym rondelku rozpuścić kajmak, masło, dodać szczyptę imbiru i 2 łyżki wody. Mieszać aż składniki całkiem się rozpuszczą, następnie odstawić do ostygnięcia.

Orzeszki ziemne uprażyć na suchej patelni.

Zimny sernik posypać uprażonymi orzeszki ziemnymi i polać polewą kajmakową. Wierzch ciasta posypać rozdrobnionymi orzeszkami ziemnymi. Ciasto schłodzić w lodówce przez co najmniej 4 godziny, najlepiej zostawić w lodówce na całą noc. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *