Ciasto / Desery

Sernik na zimno

Sernik na zimno

Delikatny, rozpływający się w ustach sernik na zimno, z białą czekoladą, serkiem mascarpone, z owocową nutką. Idealny deser na upalne lato. Polecam!

Składniki:

  • 250 g półtłustego twarogu (smak kwaśny – Drzewo)
  • szklanka gorącej wody na każdą galaretkę (smak gorzki – Ogień)
  • szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)
  • galaretki owocowe: brzoskwinia, truskawka, agrest, malina, wiśnia (smak słodki – Ziemia)
  • 250 g serka mascarpone (smak słodki – Ziemia)
  • 400 ml śmietanki kremówki 36% (smak słodki – Ziemia)
  • 3 tabliczki białej czekolady (300 g) (smak słodki – Ziemia)

Do dekoracji:

  • kwaśne sezonowe owoce, np. maliny, porzeczki, jeżyny, borówki.

Przygotować tortownice o szerokości co najmniej 28 cm, spód wyłożyć folią spożywczą.

Każdą z galaretek rozpuść w szklance gorącej wody i odstawić do wystudzenia.

W kąpieli wodnej podgrzać około 50 ml śmietanki kremówki, następnie w ciepłej śmietance rozpuścić białą czekoladę.

Twaróg zmielić w malakserze ze szczyptą kurkumy, dodać mascarpone oraz roztopioną białą czekoladę i połączyć składniki mikserem. Masę serową podzielić na dwie równe części.

Śmietankę ubić na sztywno dodając 4 łyżki cukru pudru, następnie podzielić na dwie równe części.

Do pierwszej porcji ubitej śmietanki przelać wystudzoną galaretkę truskawkową, zmiksować na jednolitą masę. Do drugiej porcji dodać agrestową i również zmiksować na jednolitą masę.

Do pierwszej porcji masy serowej przelać wystudzoną galaretkę brzoskwiniową i zmiksować na jednolitą masę. Do drugiej porcji dodać galaretkę wiśniową i również zmiksować na jednolitą masę.

Następnie uzyskane masy wlać delikatnie do formy w kolejności: brzoskwiniowa, truskawkowa, agrestowa i wiśniowa. Na wierzch wylać ostatnią galaretkę malinową, posypać po wierzchu sezonowymi owocami i odstawić na kilka godzin do lodówki do stężenia. Najlepiej na całą noc.

Sernik na zimno

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *