
Delikatny, rozpływający się w ustach sernik na zimno, z białą czekoladą, serkiem mascarpone, z owocową nutką. Idealny deser na upalne lato. Polecam!
Składniki:
- 250 g półtłustego twarogu (smak kwaśny – Drzewo)
- szklanka gorącej wody na każdą galaretkę (smak gorzki – Ogień)
- szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)
- galaretki owocowe: brzoskwinia, truskawka, agrest, malina, wiśnia (smak słodki – Ziemia)
- 250 g serka mascarpone (smak słodki – Ziemia)
- 400 ml śmietanki kremówki 36% (smak słodki – Ziemia)
- 3 tabliczki białej czekolady (300 g) (smak słodki – Ziemia)
Do dekoracji:
- kwaśne sezonowe owoce, np. maliny, porzeczki, jeżyny, borówki.
Przygotować tortownice o szerokości co najmniej 28 cm, spód wyłożyć folią spożywczą.
Każdą z galaretek rozpuść w szklance gorącej wody i odstawić do wystudzenia.
W kąpieli wodnej podgrzać około 50 ml śmietanki kremówki, następnie w ciepłej śmietance rozpuścić białą czekoladę.
Twaróg zmielić w malakserze ze szczyptą kurkumy, dodać mascarpone oraz roztopioną białą czekoladę i połączyć składniki mikserem. Masę serową podzielić na dwie równe części.
Śmietankę ubić na sztywno dodając 4 łyżki cukru pudru, następnie podzielić na dwie równe części.
Do pierwszej porcji ubitej śmietanki przelać wystudzoną galaretkę truskawkową, zmiksować na jednolitą masę. Do drugiej porcji dodać agrestową i również zmiksować na jednolitą masę.
Do pierwszej porcji masy serowej przelać wystudzoną galaretkę brzoskwiniową i zmiksować na jednolitą masę. Do drugiej porcji dodać galaretkę wiśniową i również zmiksować na jednolitą masę.
Następnie uzyskane masy wlać delikatnie do formy w kolejności: brzoskwiniowa, truskawkowa, agrestowa i wiśniowa. Na wierzch wylać ostatnią galaretkę malinową, posypać po wierzchu sezonowymi owocami i odstawić na kilka godzin do lodówki do stężenia. Najlepiej na całą noc.

przepysznie wygląda