Kolacje / Obiady / Przystawka / Sałatki / Śniadania

Sałatka ziemniaczana z avocado

Sałatka ziemniaczana z avocado

Smaczna sałatka na każdą okazję. Uwielbiam ziemniaki, są doskonałym składnikiem sałatek, które można jeść jako obiad i nie tylko. Polecam

Składniki:

  • 5  ziemniaków średniej wielkości  (smak słodki – Ziemia)
  • 3 jajka (smak słodki – Ziemia)
  • 1 dojrzałe awokado (smak słodki – Ziemia)
  • 2 majonezu (smak słodki – Ziemia)
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej (smak ostry – Metal) 
  • pieprz  (smak ostry – Metal)
  • rukiew wodna lub rukola (smak ostry – Metal)
  • świeża kolendra (smak ostry – Metal)
  • sól  (smak słony – Woda)
  • sok z limonki  (smak kwaśny – Drzewo)

Jajka ugotować na twardo, następnie obrać i pokroić w grubą kostkę. Ziemniaki ugotować w łupinie w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić i pozostawić do ostygnięcia, następnie obrać z łupiny, pokroić w grubą kostkę. Avocado obrać, pokroić w kostkę, posypać świeżo zmielone pieprzem, solą, skropić sokiem z limonki. Kolendrę opłukać i posiekać.

Do miski wrzucić pokrojone ziemniaki jajka. W szklance połączyć majonez z musztardą, koniecznie francuską, ponieważ kuleczki gorczycy nadają wyrazistości sałatce. Powstały sos doprawić pieprzem i solą, przełożyć do miski z ziemniakami.  Delikatnie połączyć składniki. Dodać pokrojone avocado, rukiew wodną lub rukolę, posiekaną kolendrę. Połączyć składniki. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą. Sałatka najlepiej smakuje po schłodzeniu.

Sałatka ziemniaczana z avocado

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *