
Smaczna sałatka na każdą okazję. Uwielbiam ziemniaki, są doskonałym składnikiem sałatek, które można jeść jako obiad i nie tylko. Polecam
Składniki:
- 5 ziemniaków średniej wielkości (smak słodki – Ziemia)
- 3 jajka (smak słodki – Ziemia)
- 1 dojrzałe awokado (smak słodki – Ziemia)
- 2 majonezu (smak słodki – Ziemia)
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej (smak ostry – Metal)
- pieprz (smak ostry – Metal)
- rukiew wodna lub rukola (smak ostry – Metal)
- świeża kolendra (smak ostry – Metal)
- sól (smak słony – Woda)
- sok z limonki (smak kwaśny – Drzewo)
Jajka ugotować na twardo, następnie obrać i pokroić w grubą kostkę. Ziemniaki ugotować w łupinie w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić i pozostawić do ostygnięcia, następnie obrać z łupiny, pokroić w grubą kostkę. Avocado obrać, pokroić w kostkę, posypać świeżo zmielone pieprzem, solą, skropić sokiem z limonki. Kolendrę opłukać i posiekać.
Do miski wrzucić pokrojone ziemniaki jajka. W szklance połączyć majonez z musztardą, koniecznie francuską, ponieważ kuleczki gorczycy nadają wyrazistości sałatce. Powstały sos doprawić pieprzem i solą, przełożyć do miski z ziemniakami. Delikatnie połączyć składniki. Dodać pokrojone avocado, rukiew wodną lub rukolę, posiekaną kolendrę. Połączyć składniki. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą. Sałatka najlepiej smakuje po schłodzeniu.
