Kolacje / Obiady / Przystawka / Sałatki

Sałatka ze szpinaku na ciepło z orzechami włoskimi

Sałatka ze szpinaku na ciepło z orzechami włoskimi

Zaletą tej sałatki jest krótki czas przygotowania i minimalna liczba składników. Połączenie szpinaku z pomidorami suszonymi i orzechami włoskimi, daje niespodziewany smak, szczególnie kiedy spożywamy ją na ciepło. Spróbujcie sami 🙂

Sałatka ze szpinaku na ciepło z orzechami włoskimi

  • oliwa (smak słodki – Ziemia)
  • 200 g liści szpinaku (smak słodki – Ziemia)
  • 1 czerwona cebula (smak ostry – Metal)
  • 2 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
  • pieprz (smak ostry – Metal)
  • sól (smak słony – Woda)
  • 5 sztuk suszonych pomidorów (smak kwaśny – Drzewo)
  • ½ szklanki łuskanych orzechów włoskich (smak gorzki – Ogień)

Szpinak opłukać i odwirować. Cebulę obrać i posiekać w pióra. czosnek obrać i pokroić w grube plastry. Pomidory pokroić w paski.

Rozgrzać oliwę w głębokiej patelni, wrzucić cebulę, czosnek, szczyptę soli, smażyć przez minutę, następnie dodać pomidory, orzechy, szpinak, smażyć kolejną minutę, doprawić pieprzem i solą do smaku. Podawać na ciepło z bagietką.


Sałatka ze szpinaku na ciepło z orzechami włoskimi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *