
Zaletą tej sałatki jest krótki czas przygotowania i minimalna liczba składników. Połączenie szpinaku z pomidorami suszonymi i orzechami włoskimi, daje niespodziewany smak, szczególnie kiedy spożywamy ją na ciepło. Spróbujcie sami 🙂
Sałatka ze szpinaku na ciepło z orzechami włoskimi
- oliwa (smak słodki – Ziemia)
- 200 g liści szpinaku (smak słodki – Ziemia)
- 1 czerwona cebula (smak ostry – Metal)
- 2 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
- pieprz (smak ostry – Metal)
- sól (smak słony – Woda)
- 5 sztuk suszonych pomidorów (smak kwaśny – Drzewo)
- ½ szklanki łuskanych orzechów włoskich (smak gorzki – Ogień)
Szpinak opłukać i odwirować. Cebulę obrać i posiekać w pióra. czosnek obrać i pokroić w grube plastry. Pomidory pokroić w paski.
Rozgrzać oliwę w głębokiej patelni, wrzucić cebulę, czosnek, szczyptę soli, smażyć przez minutę, następnie dodać pomidory, orzechy, szpinak, smażyć kolejną minutę, doprawić pieprzem i solą do smaku. Podawać na ciepło z bagietką.

Sałatka ze szpinaku na ciepło z orzechami włoskimi