W roli głównej dziś szparagi. Dodatkiem do szparagów są ziemniaki z pesto, soczewica i orzechy. Sałatka dobrze smakuje na ciepło i na zimno. Polecam!
Sałatka z młodych ziemniaków, ze szparagami z dodatkiem zielonej soczewicy
Składniki na sałatkę:
- garść orzechów pekan lub orzechów włoskich (smak gorzki – Ogień)
- ½ kg młodych ziemniaków ugotowanych w mundurkach (smak słodki – Ziemia)
- oliwa (smak słodki – Ziemia)
- zielone szparagi (smak słodki – Ziemia)
- pieprz (smak ostry – Metal)
- szczypta gałki muszkatołowej (smak ostry –Metal)
- liść laurowy (smak ostry – Metal)
- sól (smak słony – Woda)
- ¼ szklanki zielonej soczewicy (smak słony – Woda)
- ocet balsamiczny (smak kwaśny – Drzewo)
- szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)
Składniki na pesto:
- ⅓ szklanki oliwy (smak słodki – Ziemia)
- ½ szklanki nasion słonecznika lub orzeszków pinii (smak słodki – Ziemia)
- 2-3 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
- pieprz (smak ostry – Metal)
- ¼ łyżeczki soli (smak słony – Woda)
- pęczek świeżej bazylii (smak kwaśny – Drzewo)
Wstawić garnek wody, na wrzątek wrzucić umyte ziemniaki w skórce, dodać szczyptę gałki muszkatołowej, sól do smaku. Ziemniaki gotować około 15 -20 minut, aż będą miękkie, ale nie będą się rozpadać. Odcedzić, pozostawić do ostygnięcia.
Soczewicę opłukać. W rondelku wstawić wodę, doprowadzić do wrzenia, dodać szczyptę kurkumy, wlać odrobinę oliwy, dodać liść laurowy, wrzucić opłukaną soczewicę, posolić do smaku i gotować około 15 minut. Odcedzić.
Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe części. W rondelku wstawić wodę, doprowadzić do wrzenia, dodać szczyptę kurkumy, wrzucić szparagi, gotować 3 minuty. Odcedzić i pokroić na 4 cm kawałki.
Bazylię umyć i posiekać razem z łodyżkami. Do wysokiego naczynia wlać oliwę, dodać ½ szklanki słonecznika, czosnek, pieprz – ilość według uznania, sól oraz posiekaną bazylię. Całość wymieszać, a następnie zmiksować blenderem, aż powstanie pasta pesto.
Ziemniaki przekroić na pół, wrzucić je z powrotem do garnka, dodać tam przygotowane pesto z bazylii, całość skropić oliwą. Garnek przykryć podrywką i delikatnie potrząsać, aż ziemniaki się pokryją pesto.
Następnie przełożyć ziemniaki do misy, dodać szparagi, dodać świeżo zmielony pieprz, sól do smaku, dodać soczewicę, skropić octem balsamicznym, dodać orzechy pekan. Całość skropić oliwą i delikatnie wymieszać.
Można podawać na ciepło.