Kolacje / Obiady / Przystawka / Śniadania

Sałatka z kalafiora z rodzynkami i migdałami

Sałatka z kalafiora z rodzynkami i migdałami

Propozycja sałatki z gotowanego kalafiora, ze słodką nutą rodzynek, zapachem cynamonu, z dodatkiem prażonych migdałów. Polecam!

Składniki:

  • 1 mały kalafior (smak słodki – Ziemia)
  • 30 g rodzynek (smak słodki – Ziemia)
  • 20 g płatków migdałów (smak słodki – Ziemia)
  • pieprz (smak ostry – Metal)
  • sól (smak słony – Woda)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (smak słony – Woda)

Sos

Składniki:

  • 3-4 łyżki oliwy (smak słodki – Ziemia)
  • ⅓ łyżeczki cynamonu (smak słodki – Ziemia)
  • łyżka płynnego miodu (smak słodki – Ziemia)
  • ⅓ łyżeczki pieprzu cayenne (smak ostry – Metal)
  • sól (smak słony – Woda)
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego (smak kwaśny – Drzewo)
  • sok z cytryny (smak kwaśny – Drzewo)
  • skórka z cytryny (smak gorzki – Ogień)

Cytrynę sparzyć, dokładnie umyć, następnie zahartować zimną wodą. Zetrzeć skórkę cytryny, następnie przekroić na pół i wycisnąć sok.

Rodzynki wrzucić do szklanki z wrzątkiem i moczyć 10 minut, następnie odcedzić i pokroić na drobne kawałki.

Natkę pietruszka opłukać, wysuszyć i posiekać.

Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni.

Przygotować sos. W słoiczku połączyć oliwę z cynamonem, miodem, szczyptą pieprzu, solą, octem balsamicznym, sokiem z cytryny. Dobrze zakręcić i mocno wstrząsnąć do połączenia się składników.

Kalafiora podzielić na małe różyczki, wrzucić na wrzątek i gotować w osolonej wodzie 2-3 minuty, aż zmięknie ale będzie al’dente. Odcedzić dokładnie na durszlaku i z powrotem wrzucić do garnka. Kalafiora polać
przygotowanym sosem , dokładnie wymieszać i wstawić na godzinę do lodówki.

Kalafiora wyłożyć do miski, posypać rodzynkami, prażonymi płatkami migdałów, świeżo zmielonym pieprzem i solą, posypać natką pietruszki i skórką z cytryny. Smacznego!

Sałatka z kalafiora z rodzynkami i migdałami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *