
Propozycja sałatki z gotowanego kalafiora, ze słodką nutą rodzynek, zapachem cynamonu, z dodatkiem prażonych migdałów. Polecam!
Składniki:
- 1 mały kalafior (smak słodki – Ziemia)
- 30 g rodzynek (smak słodki – Ziemia)
- 20 g płatków migdałów (smak słodki – Ziemia)
- pieprz (smak ostry – Metal)
- sól (smak słony – Woda)
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (smak słony – Woda)
Sos
Składniki:
- 3-4 łyżki oliwy (smak słodki – Ziemia)
- ⅓ łyżeczki cynamonu (smak słodki – Ziemia)
- łyżka płynnego miodu (smak słodki – Ziemia)
- ⅓ łyżeczki pieprzu cayenne (smak ostry – Metal)
- sól (smak słony – Woda)
- 2 łyżeczki octu balsamicznego (smak kwaśny – Drzewo)
- sok z cytryny (smak kwaśny – Drzewo)
- skórka z cytryny (smak gorzki – Ogień)
Cytrynę sparzyć, dokładnie umyć, następnie zahartować zimną wodą. Zetrzeć skórkę cytryny, następnie przekroić na pół i wycisnąć sok.
Rodzynki wrzucić do szklanki z wrzątkiem i moczyć 10 minut, następnie odcedzić i pokroić na drobne kawałki.
Natkę pietruszka opłukać, wysuszyć i posiekać.
Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni.
Przygotować sos. W słoiczku połączyć oliwę z cynamonem, miodem, szczyptą pieprzu, solą, octem balsamicznym, sokiem z cytryny. Dobrze zakręcić i mocno wstrząsnąć do połączenia się składników.
Kalafiora podzielić na małe różyczki, wrzucić na wrzątek i gotować w osolonej wodzie 2-3 minuty, aż zmięknie ale będzie al’dente. Odcedzić dokładnie na durszlaku i z powrotem wrzucić do garnka. Kalafiora polać
przygotowanym sosem , dokładnie wymieszać i wstawić na godzinę do lodówki.
Kalafiora wyłożyć do miski, posypać rodzynkami, prażonymi płatkami migdałów, świeżo zmielonym pieprzem i solą, posypać natką pietruszki i skórką z cytryny. Smacznego!
