
Aksamitny smak awokado doskonale się komponuje z orzechami nerkowca. Idealna sałatka na lunch do pracy, na imprezę. Sałatka na każdą okazję.
Sałatka z awokado i orzechami nerkowca
Składniki:
- szklanka roszponki (smak słodki – Ziemia)
- 3 – 5 łyżek orzechów nerkowca (smak słony – Woda)
- 2 dojrzałe awokado (smak słodki – Ziemia)
- oliwa (smak słodki – Ziemia)
- 3 dymki (smak ostry – Metal)
- pieprz (smak ostry – Metal)
- sól (smak słony – Woda)
Sos
Składniki:
- 3 łyżki oliwy (smak słodki – Ziemia)
- 3 łyżki masła orzechowego niesolonego (smak słony – Woda)
- 1-2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego (smak słodki – Ziemia)
- 1 ząbek czosnku (smak ostry – Metal)
- pieprz (smak ostry – Metal)
- sól (smak słony – Woda)
- łyżka soku z cytryny (smak kwaśny – Drzewo)
Przygotować sos.
W słoiczku połączyć przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i sok z cytryny. Dobrze wymieszać składniki.
W miseczce przygotować masło orzechowe, miód lub syrop klonowy, świeżo zmielony pieprz, połączyć składniki, następnie przełożyć powstałą pastę do słoiczka z miksturą czosnkowo-cytrynową. Wszystko dokładnie wymieszać.
Liście sałaty opłukać i odwirować. Awokado przekroić na pół, wyciągnąć pestkę, wydrążyć z łupiny i pokroić w większą kostkę. Dymkę posiekać na drobne kawałki.
Orzechy nerkowca uprażyć na suchej patelni.
W misce ułożyć licie roszponki, awokado, skropić oliwą, polać sosem, posypać dymką i prażonymi orzeszkami. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą.
Podawać z czosnkowymi grzankami.
Można zastąpić orzechy nerkowca słonymi orzeszkami ziemnymi (smak słony -Woda). Masło orzechowe które dodajemy do sosu może być bez soli jak i solone.
