
Aby ryż po ugotowaniu był sypki, należy zachować proporcje 1:2, czyli na szklankę suchego ryżu dodajemy dwie szklanki wody. Ważna rzecz, ryż ma się gotować na wolnym ogniu, bez mieszania.
Ryż według pięciu przemian
- szklanka ryżu (smak ostry – Metal)
- szczypta imbiru (smak ostry – Metal)
- 2 szklanki zimnej wody (smak słony – Woda)
- sól do smaku (smak słony – Woda)
Ryż wsypać do rondla, dodać szczyptę imbiru, wodę, sól do smaku. Po dodaniu wszystkich składników dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy już bez mieszania, na wolnym ogniu, aż ryż wchłonie wodę. Przykrywamy rondel pokrywką, zestawiamy z ognia i zostawiamy ryż w rondlu na około 10 minut. Czasami gotuję ryż z kurkumą, co nadaje mu żółtej barwy. Aby zachować kolejność smaków po soli dodaję krople soku cytryny, a następnie dużą szczyptę kurkumy.
Można też ugotować ryż, zaczynając od prażenia ryżu na oliwie, kolejność jest taka sama jak w opisie na górze, czyli oliwa, ryż, imbir, woda, sól.
Hiszpanie często przygotowując ryż na oliwie z czosnkiem, podsmażają czosnek na oliwie, uważając żeby się nie przypalił, następnie dodają ryż i smażą chwilę w czosnkowej oliwie :). Taki ryż smakuje zupełnie inaczej, czosnek nadaje specyficznego smaku i aromatu. Polecam danie smażony banan z ryżem i z jajkiem sadzonym, w którym ryż jest przygotowany z czosnkiem. Połączenie idealne.