Śniadania

Rozgrzewająca owsianka według pięciu przemian

Rozgrzewająca owsianka według pięciu przemian

Ciepłe śniadanie to podstawa, szczególnie jesienią czy zimą. Płatki owsiane należą do przemiany Metalu, są termicznie ciepłe (Wen). Są cennym źródłem witamin i składników mineralnych, dlatego warto je wprowadzić do naszej diety. Poniżej przedstawiam przepis na rozgrzewającą owsiankę według pięciu przemian.

Składniki na dwie porcje owsianki:

  • 400 ml zimnej wody (smak słony – Woda)
  • szczypta soli (smak słony – Woda)
  • 2-3 krople cytryny (smak kwaśny – Drzewo)
  • szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)
  • ⅓ łyżeczki masła lub oleju kokosowego (smak słodki – Ziemia)
  • ⅓ łyżeczki cynamonu (smak słodki – Ziemia)
  • 4 łyżki płatków owsianych (smak ostry –Metal)
  • szczypta imbiru (smak ostry – Metal)

Przykładowe dodatki:

  • banan (smak słodki – Ziemia)
  • gruszka (smak słodki – Ziemia)
  • rodzynki (smak słodki – Ziemia)
  • nasiona chia namoczone w mleku kokosowym (smak słodki – Ziemia)
  • przetwory owocowe np. dżemik z malin

Wstawić wodę do rondelka, dodawać po kolei wszystkie składniki mieszając zawartość: szczyptę soli, cytrynę, szczyptę kurkumy, masło lub olej kokosowy, cynamon, płatki owsiane, imbir. Wszystko dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez co najmniej 15-20 minut.

Do owsianki można dodać rodzynki, banana i gruszki. Gruszki równoważą ogrzewające właściwości owsianki oraz zmniejszają Suchość Płuc, jest to szczególnie ważne w okresie jesiennym.

Chia dobrze smakuje z mlekiem kokosowym. Sposób przygotowania nasion chia: na pół szklanki mleka kokosowego dodać łyżkę  nasion chia, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

Banan i gruszka mają naturę termiczną chłodną (Liang), dlatego można je podsmażyć na maśle klarowanym z dodatkiem cynamonu i imbiru w proszku. W ten sposób neutralizuje się wychładzającą naturę tych owoców. Można też przygotować inne owoce typu jabłko czy świeże śliwki pieczone w piekarniku, wówczas owoce należy umyć, ułożyć w całości na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypać cynamonem, wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 C (termoobieg) i piec około 20 minut. Upieczone owoce w ilości według uznania dodaje się do ugotowanej już owsianki.

Doskonałym dodatkiem bedą tutaj również orzechy włoskie. Prażone orzechy  wzmacniają Yang Nerek.

Orzechy włoskie można bez prażenia gotować  razem z owsianką, wówczas będą nawilżały Jelito Grube.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *