Rozgrzewająca owsianka według pięciu przemian
Ciepłe śniadanie to podstawa, szczególnie jesienią czy zimą.
Płatki owsiane są cennym źródłem witamin i składników mineralnych, dlatego warto je wprowadzić do naszej codziennej diety.
Poniżej przedstawiam przepis na rozgrzewającą owsiankę według pięciu przemian.
Składniki na dwie porcje owsianki:
- 400 ml zimnej wody (smak słony – Woda)
- szczypta soli (smak słony – Woda)
- 2-3 krople cytryny (smak kwaśny – Drzewo)
- szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)
- ⅓ łyżeczki masła lub oleju kokosowego (smak słodki – Ziemia)
- ⅓ łyżeczki cynamonu (smak słodki – Ziemia)
- 4 łyżki płatków owsianych (smak ostry –Metal)
- szczypta imbiru (smak ostry – Metal)
Przykładowe dodatki:
- banan (smak słodki – Ziemia)
- rodzynki (smak słodki – Ziemia)
- nasiona chia namoczone w mleku kokosowym (smak słodki – Ziemia)
- przetwory owocowe np. dżemik z malin
Wstawić wodę do rondelka, dodawać po kolei wszystkie składniki mieszając zawartość: szczyptę soli, cytrynę, szczyptę kurkumy, masło lub olej kokosowy, cynamon, płatki owsiane, imbir. Wszystko dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez co najmniej 15-20 minut.
Do owsianki można dodać rodzynki, banana lub inne ulubione dodatki.
Chia dobrze smakuje z mlekiem kokosowym. Sposób przygotowania nasion chia: na pół szklanki mleka kokosowego dodać łyżkę nasion chia, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Banana i jabłko można podsmażyć na maśle klarowanym z dodatkiem cynamonu i imbiru w proszku. Można też przygotować owoce (np. jabłko, gruszka, śliwki) pieczone w piekarniku, wówczas owoce należy umyć, ułożyć w całości na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 C (termoobieg) na około 20 minut. Upieczone owoce w ilości według uznania dodaje się do ugotowanej już owsianki.