
Risotto z pieczonymi buraczkami, z dodatkiem aromatycznego rozmarynu. Buraczki dzięki pieczeniu zachowają piękny kolor i słodki smak.
Tak przygotowane risotto można podawać z pieczonymi burgerami warzywnymi (u mnie burgery z kalafiora) ewentualnie z pieczoną białą rybą lub smażoną w pergaminie piersią z kurczaka.
Składniki:
- 2 duże buraki (smak słodki – Ziemia)
- ½ szklanki koncentratu z buraków (smak słodki – Ziemia)
- oliwa (smak słodki – Ziemia)
- 1 łyżka masła (smak słodki – Ziemia)
- 1 cebula (smak ostry – Metal)
- 2-3 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
- 100 g ryżu na risotto (smak ostry – Metal)
- ⅓ szklanki łyżki tartego parmezanu (smak ostry – Metal)
- pieprz (smak ostry – Metal)
- sól (smak słony – Woda)
- 500 ml bulionu (smak słony – Woda)
- sok z cytryny (smak kwaśny – Drzewo)
- świeży rozmaryn lub suszony (smak gorzki – Ogień)
Buraki owinąć w folie aluminiową i upiec w temperaturze 200 C do miękkości, czas pieczenia około godziny. Po ostygnięciu obrać ze skóry i pokroić w większą kostkę.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Przygotować bulion.
Na rozgrzaną patelnie wrzucić listki rozmarynu, dodać oliwę, po chwili dodać cebulę, smażyć aż się zeszkli, następnie dodać czosnek, smażyć minutę. Wsypać ryż, wszystko wymieszać i smażyć przez chwilę aż ryż się zeszkli. Na patelnię wlać 1 łyżkę wazową bulionu, dolać koncentrat z buraków, wymieszać i gotować do czasu aż płyn się zredukuje. Następnie dolać kolejna łyżkę bulionu, i gotować jak poprzednio. Czynność powtarzać aż do wyczerpania się bulionu. Pod koniec gotowania doprawić pieprzem i solą do smaku, dodać 2-3 krople cytryny, szczyptę suszonego rozmarynu, łyżkę masła, pokrojone buraki w kostkę, zdjąć z ognia, dodać starty parmezan i dokładnie wymieszać.
Do dekoracji można posypać młodymi listkami buraka.
