
Placki drożdżowe z masłem i czosnkiem
Placki drożdżowe z masłem i czosnkiem, niby takie zwyczajne, a zarazem niesamowite w smaku, bardzo smaczne o intensywnym smaku czosnku. Polecam!
Placki drożdżowe z masłem i czosnkiem
Składniki na 5-6 chlebków:
- 1 łyżeczka soli (smak słony – Woda)
- 320 g mąki pszennej (smak kwaśny – Drzewo)
- 7 g suchych drożdży (instant) (smak kwaśny – Drzewo)
- 3 płaskie łyżki jogurtu naturalnego (smak kwaśny – Drzewo)
- szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)
- 125 ml ciepłego mleka (smak słodki – Ziemia)
- 1 łyżka oliwy (smak słodki – Ziemia)
- pół łyżeczki cukru (smak słodki – Ziemia)
- 2 łyżki klarowanego masła (smak słodki – Ziemia)
- 6 ząbków czosnku (smak ostry – Metal)
Czosnek obrać i drobno posiekać.
Do miski dodać sól, przesianą mąką, suche drożdże, wymieszać następnie dodać jogurt, kurkumę, cukier oraz ciepłe mleko. Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy przez około 7-8 minut. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny.
Piekarnik nastawić na 190 C, góra dół. Włożyć do piekarnika blachę do nagrzania wraz z papierem do pieczenia.
Rozpuścić masło klarowane na rozgrzanej patelni.
Przygotować stolnicę. Wyrośnięte ciasto podzielić na 5-6 kulek, każdą kulkę spłaszczyć ręką na podsypanej mąką stolnicy. Ugniatać placki, tak, żeby w środku placek były cieńsze niż na brzegach. Wierzch placka posmarować pędzelkiem rozpuszczonym masłem i posypać posiekanym czosnkiem.
Posmarowane placki szybko układać na rozgrzanej blasze, zachowując odstęp pomiędzy plackami. Piec około 12 minut, do lekkiego zarumienienia ciasta.
Placki doskonale smakują na ciepło.

Placki drożdżowe z masłem i czosnkiem
A jaki typ mąki pszennej?
Można użyć mąki do pizzy, typu “0”. Ja użyłam 450, bo taką miałam i ciasto wyszło 😀
Dziękuję :).
Cała przyjemność po mojej stronie 🤗
Pozdrawiam 🤗
Fajny przepis. Chciałem czymś żonę zaskoczyć jak wróci z pracy. Co do tych placków… to one mi tak trochę przypominają pieczywko pita, podawane głównie w Grecji lub podpłomyki, które miałem jeść w Izraelu czy Jordanii. Pozdrawiam
Tak, te placki poniekąd przypominają tego typu chlebki jak piszesz. Pytasz co do tego… można zrobić fajne danie np. indyjską zupę dahl – http://lacosina.pl/dahl-z-czerwonej-soczewicy/ lub kurmę – to danie znajdziesz na stronie http://www.zdrowyzakatek.com/kalafior-marchewka-i-groszek-w-curry-makowo-kokosowym/. Swoją droga pełny szacunek dla Ciebie, zrobienie niespodzianki dla żony…super pomysł. Powodzenia 🙂
jeszcze pomyślałam, że pisto http://lacosina.pl/pisto-hiszpanskie-danie-z-papryka-i-cukinia/ dobrze by smakowało z tymi plackami 🙂