Proste ciasto o smaku maślanym z dodatkiem śliwek to naprawdę eksplozja smaku. Polecam!
Maślany placek ze śliwkami
Składniki:
- kostka masła (200 g) w temperaturze pokojowej (smak słodki – Ziemia)
- 150 g cukru pudru (smak słodki – Ziemia)
- 4 jajka w temperaturze pokojowej (smak słodki – Ziemia)
- ⅓ łyżeczki imbiru w proszku (smak ostry – Metal)
- szczypta soli (smak słony – Woda)
- 250 g mąki (smak kwaśny – Drzewo)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (smak kwaśny – Drzewo)
- 800 g śliwek węgierek (smak gorzki – Ogień)
Kruszonka:
- ½ kostki masła (smak słodki – Ziemia)
- ½ szklanki cukru (smak słodki – Ziemia)
- szczypta imbiru w proszku (smak ostry – Metal)
- szczypta soli (smak słony – Woda)
- ½ szklanka mąki (smak kwaśny – Drzewo)
Przygotowanie kruszonki
W rondelku roztopić masło następnie wymieszać z cukrem, dodać imbir, sól, wsypać mąkę, wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Przelać do miseczki. Przestudzić i wstawić do lodówki żeby stężało.
Ciasto
Masło wyjąć z lodówki, aby zmiękło.
Śliwki opłukać i osuszyć. Przekroić wzdłuż na połówki, usunąć pestki.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Przygotować brytfankę o wymiarach ok. 25 x 30 cm, wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Przygotować miskę, w misce utrzeć miękkie masło z cukrem pudrem na gładką masę, następnie nie przerywając miksowania dodawać kolejno po jednym jajku, dodać suszony imbir, szczyptę soli, proszek do pieczenia i stopniowo dodawać przesianą mąkę. Miksować do połączenia się składników.
Ciasto przelać do brytfanki, na wierzch rozłożyć śliwki skórką do dołu, na śliwki pokruszyć przygotowaną wcześniej kruszonkę. Najlepiej robić to palcami, odrywając kawałki stężałej masy kruszonki.
Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 60 minut.
Wspaniałe na jesień!
Już czuję ten zapach…
x x x
O tak, wspaniały maślany smak z lekką gorączką śliwek, idealny jesienny placek 😊