Kolacje / Obiady / Przystawka

Pieczona papryka marynowana w oliwie z czosnkiem

Pieczona papryka marynowana w oliwie z czosnkiem, hiszpańska przystawka, doskonała na imprezy i nie tylko. Można ją jeść samą i z pieczywem, lub jako dodatek do ryby czy mięs. Jednym słowem można ją jeść, jeść i jeść … Niebo w gębie 🙂

Proste danie. Polecam!

Pieczona papryka marynowana w oliwie z czosnkiem

Składniki:

  • 6 sztuk czerwonej papryki (smak słodki – Ziemia)
  • oliwa (smak słodki – Ziemia)
  • 3 duże cebule ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
  • pieprz czarny mielony (smak ostry – Metal)
  • sól do smaku (smak słony – Woda)

Czerwoną paprykę opłukać przekroić, oczyścić z nasion, poukładać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, skropić oliwą, posypać pieprzem i solą. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 220 C, funkcja termoobieg z grillem, i piec około 25 minut. Skórka powinna być prawie brązowo-czarna. Następnie przełożyć gorącą paprykę do garnka lub miski i szczelnie przykryć folią spożywczą. Po około 30 minutach odkryć garnek i obrać paprykę ze skórki.

Obraną paprykę pokroić w paski o grubości około pół centymetra, czosnek pokroić w plasterki, następnie w kosteczkę. Pokrojoną paprykę ułożyć warstwowo w pojemniku, każdą warstwę papryki posypać posiekanym czosnek i polać oliwą. Oliwa ma zakrywać ostatnią warstwę papryki. Pojemnik przykryć i odstawić do lodówki na dobę. Można przechowywać kilka dni.

Oliwę, która zostanie po zjedzeniu papryki można wykorzystać do sałatek lub zwyczajnie zjeść z pieczywem 🙂 Ja uwielbiam taką prostotę, pieczywo i oliwa 🙂

Przepis bierze udział w akcji ,,Warzywa psiankowate 2018 u Mopsa w kuchni„.

 

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *