Paszteciki z pieczarkami w drożdżowym cieście, delikatne i smaczne. Naprawdę szybko znikają z talerza. Doskonałe na wieczerzę wigilijną jak i na imprezę sylwestrową. Polecam!
Paszteciki z pieczarkami
Ciasto:
- 500 g mąki (smak kwaśny – Drzewo)
- szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)
- 200 g masła (smak słodki – Ziemia)
- łyżeczka cukru (smak słodki – Ziemia)
- szczypta gałki muszkatołowej (smak ostry – Metal)
- ¾ łyżeczki soli (smak słony – Woda)
- ¾ szklanki śmietany 18% lub więcej (smak kwaśny – Drzewo)
- 50 g świeżych drożdży (lub opakowanie 7 g sypkich) (smak kwaśny – Drzewo)
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania pasztecików (smak słodki – Ziemia)
- łyżka mleka (smak słodki – Ziemia)
Farsz:
- 1 kg pieczarek (smak słodki – Ziemia)
- olej lub oliwa (smak słodki – Ziemia)
- 3 średnie cebule (smak ostry – Metal)
- pieprz (smak ostry – Metal)
- sól (smak słony – Woda)
Mąkę przesiać przez sito, dodać szczyptę kurkumy, płaską łyżeczkę cukru, następnie połączyć z zimnym masłem. Ja ścieram masło na tarce, na grubych okach. Połączyć mąkę z masłem, rozcierając składniki palcami. Następnie dodać gałkę muszkatołową oraz sól. Świeże drożdże rozpuścić w śmietanie i tak przygotowany rozczyn dodać do mąki i połączyć składniki. Ciasto wyrabiać około 10 minut, następnie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jeżeli używamy suche drożdże, należy je dodać bezpośrednio do mąki.
Pieczarki umyć i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. W rondlu podgrzać oliwę, dodać cebulę, smażyć aż się zeszkli, następnie dodać pieczarki i dusić, aż odparuje woda, doprawić pieprzem i solą. Odstawić do wystygnięcia.
Nastawić piekarnik na 220 C.
Jajko roztrzepać z mlekiem.
Ciasto podzielić na 4 części, uformować podłużny wałek, rozwałkować na grubość około 3 mm. Na rozwałkowanym cieście ułożyć farsz, zlepić ciasto, ułożyć zlepieniem do dołu. Każdy wałek z nadzieniem pokroić na około 5 cm paszteciki.
Paszteciki możemy również zrobić w formie rogalików. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą z części rozwałkować na koło o grubości 3 mm. Koło podzielić na 12 równych części, tak aby powstały trójkąty. Na szczycie każdego trójkąta ułożyć porcję farszu. Zwijać ciasto w rogaliki, zaczynając od podstawy trójkąta.
Paszteciki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w pewnych odstępach od siebie.
Paszteciki posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Po wierzchu można posypać czarnuszką, siemieniem lnianym lub sezamem.
Wstawić do piekarnika i piec około 10 -15 minut, aż do zarumienienia.
Doskonale smakują z barszczem czerwonym.
przepysznie wyglądają
smakują równie dobrze jak wyglądają 🙂
pozdrawiam