
Panna cotta z białą czekoladą i pulpą z mango, włoski deser prosty w przygotowaniu, obłędny w smaku. Idealny na upalne dni. Polecam!
Składniki:
- 400 ml śmietanki kremówki 36% (smak słodki – Ziemia)
- 180 ml mleka (smak słodki – Ziemia)
- 200 g białej czekolady, połamanej na kawałeczki (smak słodki – Ziemia)
- 2 łyżeczkami ekstraktu z wanilii (smak słodki – Ziemia)
- szczypta imbiru (smak ostry – Metal)
- 3 łyżeczki żelatyny w proszku lub 2 listki żelatyny (smak słony – Woda)
- 3 łyżki wody (smak słony – Woda)
Dodatki:
- mango (smak słodki – Ziemia)
- listki mięty (smak słodki – Ziemia)
Żelatynę w proszku zalać zimną wodą, odstawić na około 5 – 10 minut do napęcznienia.
W rondelku podgrzać mleko i śmietankę kremówkę. Dodać czekoladę i mieszając podgrzewać, bez zagotowania, do rozpuszczenia się czekolady. Zdjąć z palnika. Następnie dodać napęczniałą żelatynę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się.
Miąższ z mango zblendować.
Przelać do salaterek, ostudzić i schłodzić w lodówce przez minimum 6 godzin. Podawać z pulpą z mango i listkami mięty.