
Bardzo prosty i szybki sposób na uzyskanie słodkiego, łagodnego w smaku białego sera indyjskiego paneer. Idealny do wszelkiego rodzaju sosów curry. Przepis na mojej stronie jest lekko zmodyfikowany pod kuchnię pięciu przemian 🙂 Z dwóch litrów mleka uzyskamy 300 g sera paneer.
Paneer – biały ser indyjski
Składniki:
- 2 litry mleka 3,2% (smak słodki – Ziemia)
- szczypta imbiru (smak ostry – Metal)
- szczypta soli (smak słony – Woda)
- 4 łyżki soku z cytryny (smak kwaśny – Drzewo)
Przygotować czystą gazę lub ściereczkę oraz sitko. Wycisnąć sok z cytryny i przygotować odpowiednią ilość.
Przygotować garnek. Na dno garnka wlać odrobinę zimnej wody, zagotować, następnie wlać mleko, dodać malutką szczyptę imbiru oraz soli. Doprowadzić do wrzenia. Kiedy mleko zaczyna rosnąć w garnku, wlać sok z cytryny. Delikatnie mieszać, zgarniając od brzegu garnka do środka. Czas gotowania około 3 do 5 minut. Kiedy wytrąci się biały ser i żółta serwatka, ser jest już gotowy. Należy przelać ser na sito wyłożone gazą, bądź czystą ścierką, zawiązać dość ściśle i pozostawić do ocieknięcia i ostygnięcia.
Po godzinie ser jest gotowy do krojenia i dalszej obróbki. Paneer można przechowywać do 5 dni w lodówce.

1 Comment