Nietypowe leczo na zimę
Nietypowe, bo z dodatkiem groszku zielonego. Od lat jadam klasyczne leczo i żeby zmienić trochę smak, tym razem dodałam zielony groszek i rozszerzyłam gamę przypraw. Dla mnie taki zapas jest świetną alternatywą, kiedy nie mam czasu na gotowanie lub zwyczajnie w świecie nie chce mi się gotować, bo miewam takie dni 🙂
Składniki podaję na duży garnek (5-6 litrów), wychodzi z tego około 10 słoików 540 ml gotowego leczo.
Taki kociołek leczo można sobie przygotować w mniejszej ilości, do spożycia na bieżąco.
Składniki:
- 2 kg cukinii (smak słodki – Ziemia)
- 1 kg papryki (smak słodki – Ziemia)
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku (smak słodki – Ziemia)
- 2 puszki zielonego groszku (smak słodki – Ziemia)
- łyżeczki cukru (smak słodki – Ziemia)
- ⅓ szklanki oleju lub oliwy (smak słodki – Ziemia)
- 3 duże cebule (smak ostry – Metal)
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego (smak ostry – Metal)
- 6 ziarenek ziela angielskiego (smak ostry – Metal)
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku (smak ostry – Metal)
- ½ szklanki zimnej wody (smak słony – Woda)
- sól do smaku (smak słony – Woda)
- 2 kg pomidorów gruntowych (smak kwaśny – Drzewo)
- bazylia do smaku (smak kwaśny – Drzewo)
- oregano do smaku (smak gorzki – Ogień)
- 1 łyżeczka kozieradki (smak gorzki – Ogień)
- 2 łyżeczki czubrycy czerwonej (przyprawa wielosmakowa :))
Młodą cukinię opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę, jeżeli mamy starszą cukinie to należy obrać ze skóry i wydrążyć pestki. Czerwoną paprykę opłukać przekroić, oczyścić z nasion, pokroić w kostkę.
Pomidory gruntowe są najlepsze do gotowania i wekowania, ponieważ są mięsiste i mają mało soku z pestkami.
Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę, wstawić do dużego garnka, rozgotować i powstałą pulpę pomidorową przetrzeć przez sito w celu pozbycia się pestek.
Groszek, jeżeli chcecie go dodać, to należy odcedzić z zalewy.
Cebulę obrać i pokroić w większą kostkę.
W dużym garnku rozgrzać oliwę, następnie dodać cebulę, podusić aż się zeszkli, dodać paprykę, podsmażyć około 5 minut od czasu do czasu mieszając, wsypać cukinię, następnie dodać czarny pieprz, ziele angielskie, łyżeczkę soli, wlać zimną wodę i dusić około 10 minut. Dodać przetarte pomidory, wymieszać całość i dusić około 10 minut, następnie dodać bazylię, oregano, kozieradkę, słodką paprykę w proszku, cukier do smaku, dodać czubrycę czerwoną, wszytko dokładnie wymieszać doprawić papryczką chili i solą do smaku.
Ciepłe leczo przekładać do słoików pozostawiając około 1 centymetr przerwy do wieczka, słoiki zakręcić czyszcząc uprzednio gwint. W dużym garnku na dno ułożyć ścierkę, nalać tyle wody, aby po wstawieniu słoików woda ich nie zakryła, żeby zakryła ¾ wysokości słoika. Gorące słoiki z leczo włożyć do gorącej wody i pasteryzować 15 minut , licząc od momentu kiedy woda zacznie się gotować. Następnie ostrożnie wyciągnąć gorące słoiki, dokręcić dobrze zakrętki, ustawić weki na ścierkach do góry dnem i przykryć ręcznikiem. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Weki są gotowe.
W zimie i nie tylko, można dodać do leczo poduszone mięso lub ugotować ryż, do ryżu dodać leczo i mamy danie wegetariańskie.
Przepis bierze udział w akcji ,,Warzywa psiankowate 2018 u Mopsa w kuchni“.
Bardzo, bardzo ciekawy przepis!
🙂
Dziękuję za komentarz 😊 pozdrawiam serdecznie 🤗