Desery / Śniadania

Muffiny cytrynowe

 

Pyszne muffiny z orzeźwiającą nutką cytrynowego smaku. Proste w przygotowaniu.
Jeden z moich ulubionych deserów.

Muffiny cytrynowe

Składniki na 12 sztuk:

• 1 szklanka mąki kukurydzianej (smak słodki – Ziemia)
• 1 opakowaniu cukru wanilinowego (smak słodki – Ziemia)
• 2 jajka (smak słodki – Ziemia)
• 170 g masła, roztopionego (smak słodki – Ziemia)
• 150 g cukru (smak słodki – Ziemia)
• 1/3 łyżeczki imbiru suszonego (smak ostry – Metal)
• szczypta soli (smak słony – Woda)
• 350 ml jogurtu naturalnego (smak kwaśny – Drzewo)
• 300 g mąki pszennej (smak kwaśny – Drzewo)
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia (smak kwaśny – Drzewo)
• skórka z 2 cytryn (smak kwaśny – Drzewo)
• 1 łyżeczka soku z cytryny (smak kwaśny – Drzewo)
• 1/3 łyżeczki kurkumy (smak gorzki – Ogień)

Wstawić piekarnik na 190 stopni C. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
Cytryny umyć i sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę – tylko tą żółtą część.
W rondelku rozpuścić masło i pozostawić do ostygnięcia.

Przygotować dwie miski.
W pierwszej misce połączyć składniki następującej kolejności: mąka kukurydziana, opakowanie cukru waniliowego, cukier, szczypta imbiru suszonego, szczypta soli, mąka pszenna, proszek do pieczenia, starta skórka z cytryny, szczypta kurkumy.
W drugiej misce połączyć pozostałe składniki w następującej kolejności: jajka, rozpuszczone masło, szczypta imbiru, szczypta soli, jogurt naturalny, łyżeczka soku z cytryny, szczypta kurkumy.
Miskę z mąką wsypać do miski z jogurtem, delikatnie mieszać drewnianą łyżką do momentu połączenia się składników. Następnie ciasto wyłożyć do papilotów.
Piec od 20 do 25 minut.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *